Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , niebawem będę zamawiał Ogniwo eko 15kw

Mam pytanie odnośnie regulatora pokojowego Euro termostat (lub innego) i sterownika ecoal. Konsultowałem się z serwisem ecoal i poinformowano że raczej takiej wpółpracy nie polecają ponieważ działa to na zasadzie włącz wyłacz pompki co., Natomiast w ecoal jest wbudowana funkcja czujnika pokojowego lub pogodowego do wyboru .Tak więc dać sobie spokój z termostatem pokojowym i sterować wszystko za pomoca ecoala?

Co o tym myślicie?

Opublikowano

Witam,

Jak sobie ecoal poradzi z utrzymaniem zadanej temperatury w pomieszczeniach, to nie ma sensu dodatkowe sterowanie.

Jak sobie poradzi...

Trzeba było dopytać kolesi jaki w takim razie polecają najlepszy sposób utrzymania pożądanej temperatury przy użyciu tego sterownika (skoro nie polecają termostatu).

Wtedy można sie do tego jakoś odnieść.

Opublikowano

Jestem użytkownikiem ecoala od grudnia , więc ciut mogę już powiedzieć .

Ecoal ma funkcję regulatora pokojowego w sobie . Należy wyprowadzić czujnik temp. pokojowej do pomieszczenia , które jest dla nas reprezentatywne np salon . Pierwsze uruchomienie tej funkcji może być mylące , dlatego należy skalibrować czujnik według termometru rtęciowego (w ustawieniach zaawansowanych sterownika jest taka możliwość).

Osobiście wybrałem regulację temperatury w pomieszczeniach za pomocą głowic termostatycznych przy grzejnikach, natomiast temp na kotle jest sterowana za pomocą czujnika temp zewnętrznej i ustawionej w ecoalu krzywej grzania :)

Opublikowano

Jestem użytkownikiem ecoala od grudnia , więc ciut mogę już powiedzieć .

Ecoal ma funkcję regulatora pokojowego w sobie . Należy wyprowadzić czujnik temp. pokojowej do pomieszczenia , które jest dla nas reprezentatywne np salon . Pierwsze uruchomienie tej funkcji może być mylące , dlatego należy skalibrować czujnik według termometru rtęciowego (w ustawieniach zaawansowanych sterownika jest taka możliwość).

To jest dobre rozwiązanie ale pod warunkiem, że sterujemy jakościowo (zaworem mieszającym).

Czyli pytanie - co z tym pomiarem ecoal potrafi zrobić.

W najprostszym przypadku zadziała jak termostat pokojowy a więc nie widzę sensu zakupu dodatkowego, zewnętrznego.