Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów

Jak w temacie w remontowanym przez moich rodziców domu a dokładnie łazience jest zimno.

Dom po 2 sezonie grzewczym (pierwszy był nieocieplony).

Odradziłem rodzicom ogrzewanie podłogowe ponieważ płytki znajdują się w domu tylko na niewielkiej powierzchni (2 łazienki po ok 4 m2 i 2 m2 na części kuchni). Wydawało mi się, ze koszty instalacji będą zbyt duże a z pieniążkami było cienko. Przyznaje się, że był to zły pomysł. Bo w łazience ogrzewanej przez drabinkę (~0,5m x 1,2m nie pamiętam mocy) jest chłodno zwłaszcza gdy obwiesimy go mokrymi ręcznikami i nie ma cyrkulacji powietrza. Dodatkowo łazienka znajduje się na końcu obiegu CO i woda ma już niższą temp.

Zastanawiam się jak ratować tą łazienkę nie kując płytek.??

Jeśli było by tylko kucie podłogi odcierpiał bym ale wiem że nie można wpinać podłogówki w ogólne CO bez mieszalnika.

Kucie ścian w celu doprowadzenia instalacji do podłogówki nie wchodzi już w grę.

Zastanawiam się jeszcze nad dołożeniem drugiej drabinki (~0,5m x 0,7m), częściowo by to pomogło. Tylko jak połączyć? Czy istnieją trójniki ze śrubą rzymską którymi mógłbym połączyć te grzejniki??

Jeśli macie jakieś inne rozwiązania zapraszam do dyskusji!.

pzdr marcin

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 16.03.2011 o 10:35, martiner napisał(a):

...

Zastanawiam się jak ratować tą łazienkę nie kując płytek.??

Jeśli było by tylko kucie podłogi odcierpiał bym ale wiem że nie można wpinać podłogówki w ogólne CO bez mieszalnika.

Kucie ścian w celu doprowadzenia instalacji do podłogówki nie wchodzi już w grę.

Zastanawiam się jeszcze nad dołożeniem drugiej drabinki (~0,5m x 0,7m), częściowo by to pomogło. Tylko jak połączyć? Czy istnieją trójniki ze śrubą rzymską którymi mógłbym połączyć te grzejniki??

...

Spróbuj podłączyć jeszcze nieduży grzejnik np.3-5 żeberek Al, ale RÓWNOLEGLE do drabinki (szeregowo spowoduje słabszą wydajność bo zajdzie dławienie tą drabinką) i możliwie nisko-15cm nad podłogą-tyle, żeby szczotka weszła. Rurki najlepiej PP lub PEX skręcane/zaciskane ze względu na estetykę i łatwość montażu bez kucia. Podłączenie wykonasz trójnikami 1/2", a w najwyższym punkcie dasz odpowietrznik. Jeśli nie chcesz tego chować pod płytki, to daj na przewody estetyczne listwy do kupienia w sklepach hydrsmile.gif. Powodzenia, i nie zapomnij o spuszczeniu wody przed rozkręcaniem śrubunków drabinki...

PozdrA.

PS Fotka łazienki+drabinki pozwoliłaby Kolegom Ci pomóc bardziej szczegółowosmile.gif

Edytowane przez adamasz
Opublikowano

Miałem ten sam problem.Dołączyłem równolegle grzejnik płytowy C22 900x400 dałem na niego termostat a na drabince bez termostatu w łazience jest od 24-26stopni,łazienka na piętrze 7m2.Grzejnik ten jest przy samej drabince rury miedziane puściłem pod grzejnikami i praktycznie wcale ich nie widać.

POzdrawiam

Opublikowano

Jak by Ci się chciało jednak trochę porujnować posadzkę w łazience to możesz zrobić podłogówkę na zaworze RTL- nie trzeba mieszania. Ale najprościej tak jak pisali wyżej.

Opublikowano

Na takiego posta właśnie czekałem! :)

Niestety w hydraulice jestem zielony i nie wiedziałem, że taka możliwość istnieje.

Rozumię, że konieczne będzie zerwanie posadzki aż do styropianu i położenie rurek i wylanie kolejnej posadzki.

Gdybyś mógł przedstawić mi po kolej jakie elementy trzeba będzie kupić i ile taka instalacja może kosztować dla podłogi 4m2 ??

Rodzice chyba mnie zastrzelą kiedy powiem im o kuciu podłogi, nie mówiąc już o znęcaniu się hydraulika nade mną. Trudno jakoś to przeżyję,

pzdr marcin

Opublikowano

Jeśli masz na drabince zawór termostatyczny to nie potrzebny ci RTL. Podłogówkę możesz podłączyć pod powrót z drabinki i będzie git. Ja tak u siebie zrobiłem i działa super.