Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwne Zachowanie Kotłów. Prośba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest to mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich i od razu mam pytanie.

Zauważyłem ciekawe zjawisko (jak dla mnie laika). Posiadam dwa kotły podłączone do instalacji c.o. , jeden na trociny drugi to tak zwany kopciuch w którym pale sporadycznie. Raz zapomniałem odciąć (zamknąć zawór ) po wygaszeniu kopciucha i zauważyłem mniejsze zużycie trocin przez noc niż zwykle. Sprawdziłem to zjawisko kilka krotnie. Czym to jest spowodowane (zawrze myślałem że drugi piec raczej będzie studził wodę w układzie co będzie wiązało się z większym zużyciem trocin)?

W załączniku schemat połączenia kotłów.

Przepraszam przez przypadek wysłałem post dokończenia tematu. " Dziwne Zachowanie Kotłów. Proszę o wytłumaczenie zjawiska."

post-20826-0-80526700-1296326861_thumb.jpg

Opublikowano

Raz zapomniałem odciąć (zamknąć zawór ) po wygaszeniu kopciucha i zauważyłem mniejsze zużycie trocin przez noc niż zwykle. Sprawdziłem to zjawisko kilka krotnie. Czym to jest spowodowane (zawrze myślałem że drugi piec raczej będzie studził wodę w układzie co będzie wiązało się z większym zużyciem trocin)?

"Kopciuch" robi za zbiornik akumulacyjny.

Jeśli nie ma zakłóceń po stronie instalacji to tylko się cieszyć :D

Opublikowano

"Kopciuch" robi za zbiornik akumulacyjny w późniejszej fazie palenia akumulując wodę o temperaturze powrotu do kotła na trociny. Jednak akumulacja sama w sobie nie powoduje zmniejszenia ilości spalanego opału.

Kocioł na trociny podaje opał do wytworzenia określonej, zadanej temperatury. Po jej przekroczeniu wyłącza się podajnik. Dodając do tego kotła bocznik w postaci nazywanego przez Ciebie "kopciucha" następuje podmieszanie wody płynącej do instalacji - odpowiednio nagrzanej z trociniaka z wodą o temperaturze powrotu płynącej przez "kopciuch". Tworzy się wtedy taki (pseudo)zawór 3-drożny o trudnej do określenia nastawie wynikającej z oporów hydraulicznych. Efekt jest taki, że do instalacji płynie woda o zmniejszonej temperaturze - niższej niż ustawiona na sterowniku kotła na trociny. Ta temperatura widocznie wystarcza Tobie do ogrzania pomieszczeń, jednak przez to trociniak szybciej dochodzi do zadanej temperatury i wcześniej wyłącza podajnik przez co spala się mniej opału.

Wniosek: masz ustawioną za wysoką temperaturę w trociniaku - wyższą, niż wynika to z Twojego zapotrzebowania na ciepło. Możesz spróbować ją zmniejszyć do doświadczalnie ustawionej wartości i będziesz miał wtedy ten sam efekt zmniejszenia ilości spalonego opału. Jednak jeśli sterownik trociniaka nie pozwala zejść niżej z temperaturą to zamontuj zawór mieszający, w zależności od kotła 3- lub 4-drożny. Ostatecznie - zostaw układ dwóch kotłów z otwartymi zaworami.