Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie

czy używa ktoś z was takich odkurzaczy do czyszczenia pieca

sam osobiście skłaniał bym się do takiego z już wbudowanym silnikiem niż typowego separatora

bo i kominek można przeczyścić z popiołu i przy okazji z pieca wyssać przy czyszczeniu

mam 2 typy jeden z funkcją wibracji czyli odpada walenie aby popiół spadł z filtra

drugi z kolei to typowy odkurzacz przemysłowy na mokro i sucho

i mam małą zagwozdkę co wybrać :)

Opublikowano

myślę że warto dopłacić do tej funkcji, ja uzywam zwykłego separatora do którego podłacza się odkurzacz, czyszczę nim kominek i niestety filtr bardzo szybko się zapycha i bardzo słabo ciągnie.

• 2 lata później...
Opublikowano

Widzę, że temat odkurzacza pojawił się jakiś czas temu. Jaki odkurzacz do popiołu polecilibyście?

Chodzi mi o wypowiedzi osób które używają jakiegoś konkretnego modelu odkurzacza i z czystym sumieniem mogą polecić

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Szczerze mówiąc to nigdy nie miałem styczności z takim odkurzaczem,ale wydaje się bardzo dobrym rozwiązaniem. Wszystko zależy także od tego jaki budżet posiadamy,lepiej dołożyć i wybrac solidną firmę.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Do czyszczenia kominka używam odkurzacza domowego z separatorem popiołu, nawet żar potrafi wciągnąć , choć tego nie polecam.

Do czyszczenia kotła używam odkurzacza przemysłowego Hilti z funkcją wibracyjnego czyszczenia filtra, ale najlepsza jest szczotka z drutu mosiężnego - czyści do gołej blachy i szybko.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nikt nie użytkuje takich odkurzaczy?

Wybór jest duzy ale wolałbym poznać opinie kogoś kto użytkuje taki sprzęt

Ja użytkowałem taki separator podłączany do zwykłego odkurzacza lecz ostatnio od około roku nie chce mi się tego wyjmować z piwnicy i używam miotełki i szufelki

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam.

Odkopię trochę temat ale muszę kupić jakiś odkurzacz który posłużyłby mi do odkurzania kotłowni, piwnicy i garażu. Kotłownia jest w domu, oddzielona tylko drzwiami od reszty domu i cały syf wchodzi mi do mieszkania. Nie zamierzam nim wyciągać popiołu czy sadzy z pieca ale generalnie posprzątać co jakiś czas wokół pieca więc trochę popiołu czy sadzy się trafi. Generalnie to ma być taki odkurzacz do wszystkiego, również do sprzątania przy drobnych remontach. Może poleci ktoś coś sprawdzonego, nie musi być najtańszy bo ma posłużyć dłużej. Zastanawiałem się np nad czymś takim jak w linkach tylko nie wiem czy to nie jest przerost formy nad treścią a po drugie czy sprzątanie popiołu i sadzy nie zabije takiego odkurzacza.

http://allegro.pl/odkurzacz-przemyslowy-bosch-gas-20-otrzasacz-proff-i6875934506.html

http://allegro.pl/makita-vc2512l-odkurzacz-przemyslowy-1000w-gratis-i7017558375.html