marekd Opublikowano 26 Grudnia 2010 #1 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Witam.Prosze o opinie czy ten uklad zadziala na razie na sucho -reczne sterowanie ,a jak macie pomysl to z automatyka. Cytuj
bladyy78 Opublikowano 26 Grudnia 2010 #2 Opublikowano 26 Grudnia 2010 zajrzyj na tu http://www.esbe.pl/pliki/Dok_25-42.pdf strona 43 tam masz schemat jak podłączyć bufor do kotła. Cytuj
marekd Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor #3 Opublikowano 27 Grudnia 2010 ;) Witam.Prosze o opinie czy ten uklad zadziala na razie na sucho -reczne sterowanie ,a jak macie pomysl to z automatyka. Cytuj
yozik Opublikowano 27 Grudnia 2010 #4 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Co brwi marszczysz, może jakieś nowe propozycje. Cytuj
bladyy78 Opublikowano 27 Grudnia 2010 #5 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Patrzyłeś na ta stronkę jak podłączyć bufor? Tam masz schemat chcesz coś nowego wymyślić czy jak? Twój schemat jest zły. Wiec nie marsz brwi tylko zrób to tak jak się należy. Tu masz więcej schematów http://www.atmos.cz/poland/instalace-kotlu...poruce-zapojeni, Cytuj
marekd Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor #6 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Moze ktos z was fachowcow to poprawic ,bo ten fragment jest dzialajacy w duzym obiekcie przemyslowym bez kominka tylko pompa cieplna ;) Cytuj
yozik Opublikowano 28 Grudnia 2010 #7 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Ja zrobiłbym tak Z_BUFOREM.pdf bo tego co narysowałeś to koncepcji coś nie łapię. Cytuj
marekd Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor #8 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Tak jak pisalem zeszkicowalem ten fragmentze schematy duzej kotlowni przemyslowej zamiaet kominka w tym miejscu jest pompa cieplaco ma wiecej na pisac ,chodzi o dwa zasilania dla bufora,tyle jak co to jak je spiac ;) Cytuj
yozik Opublikowano 29 Grudnia 2010 #9 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Wszystko zależy od rodzaju źródeł ciepła. Bufory stosuje się zazwyczaj w układach gdzie źródło ciepła pracuje ze zbyt dużą mocą do potrzeb ale za krótko( np. kominek ) lub w celu zwiększenia bezwładności układu a co za tym idzie ustabilizowania jego lub źródła ciepła ( np. pompa ciepła ). O ile zastosowanie bufora do kominka czy kotła zgazowującego jest bardzo wskazane a wręcz konieczne o tyle stosowanie bufora w instalacji z piecem gazowym jest pomysłem zupełnie nie trafionym. Jeżeli więc bufor ma współpracować z kominkiem to O.K. ale piec gazowy łączyłbym do instalacji CO poza układem bufora np. tak Z_BUF._I_PG.pdf. Cytuj
marekd Opublikowano 1 Stycznia 2011 Autor #10 Opublikowano 1 Stycznia 2011 Bufor ma pracowac z piecem tlokowym na wegiel i jaka kombinacja podlaczen yozik malniesz cos pogladowego :( Cytuj
yozik Opublikowano 2 Stycznia 2011 #11 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Na początek WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU!!! Teraz do rzeczy. Moim zdaniem łączenie bufora z piecem podajnikowym jest bezcelowe ze względu na zakres regulacji jego mocy oraz na stało palność. Lepsze byłoby zastosowanie większego zasobnika CWU (np. 200l ) z wężownicą który chętnie wchłonie ewentualny nadmiar ciepła i ustabilizuje piec. Ja u siebie mam tak że bojler jest przypięty bezpośrednio do pieca a pompa ładująca wyłącza się gdy temp pieca spadnie poniżej 50st. Wymusza to pracę pieca w zakresie temp. powyżej 55st - u mnie 65 - ale są sposoby żeby ograniczyć temp zasilania CO. Cytuj
yozik Opublikowano 2 Stycznia 2011 #12 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Aj nie te guzik miał być jeszcze schemat mojego CO MOJE_CO.pdf. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi