krool2 Opublikowano 13 Stycznia 2011 #26 Opublikowano 13 Stycznia 2011 podaj powierzchnię domu i moc kotła Cytuj
krool2 Opublikowano 13 Stycznia 2011 #27 Opublikowano 13 Stycznia 2011 bayard napisał(a): Znowu mam pytanie. Jak powinnam ustawić sterownik i jak się to wogóle robi ? Mam instrukcję, czytam ale nadal nie do końca wiem jak się za to zabrać.Może ktoś ma sterownik Perfect R i zasugeruje jakieś sensowne ustawienia ? Przypomnę, że piec 17 kW z podajnikiem, dom ok 110 metrów, ocieplony, nie grzeję ciepłej wody. Instalacja nowego typu. Ekogroszek Jared (niezły) ale najczęściej mam Pieklorz. sterownik ma ustawienia fabryczne i może spróbuj na tych każdy sterownik jest inny tak prosty że aż skomplikowany ja z każdym sterownikiem robie to samo (metoda prób i błędów) Cytuj
trebor102 Opublikowano 13 Stycznia 2011 #28 Opublikowano 13 Stycznia 2011 witam Posiadam ten sterownik, palę drugi sezon i jest ok. Z tym że mam kocioł 25kw. Przy tej pogodzie pali około 20 kg/dobę.Dom 150 m, izolowany 12 cm styro. Niektórzy twierdzą że kocioł przewymiarowany.Ja nie narzekam. zaczynałem od ustawień fabrycznych , z podłączonym czujnikiem zewnętrznym. Potem regulacja ilością powietrza, potem mocą kotła. obrotami dmuchawy , długością podawania itd. i notowałem wyniki.zawsze zmieniałem jeden parametr i wynik notowałem po paru godzinach. Obecnie przy zmianie temperatury na zewnątrz muszę regulować tylko czas podawania paliwa. Przy temp. zewnętrznej -20 kocioł nie palił więcej niż 40-45 kg/dobę. Minus taki że te obserwacje trzeba notować. Pozdrawiam Cytuj
automatyk Opublikowano 13 Stycznia 2011 #29 Opublikowano 13 Stycznia 2011 bayard napisał(a): Witam po przerwie.Okazało się, że miałam uszkodzoną dmuchawę, kręciła ale nie wchodziła na obroty jaki zadawał strownik. Prawdopodobnie uszkadzała każdy kolejny zakładany sterownik. Dzisiaj wymieniliśmy dmuchawę i załozyliśmy sterownik Perfect R. Znowu mam pytanie. Jak powinnam ustawić sterownik i jak się to wogóle robi ? Mam instrukcję, czytam ale nadal nie do końca wiem jak się za to zabrać. Może ktoś ma sterownik Perfect R i zasugeruje jakieś sensowne ustawienia ? Przypomnę, że piec 17 kW z podajnikiem, dom ok 110 metrów, ocieplony, nie grzeję ciepłej wody. Instalacja nowego typu. Ekogroszek Jared (niezły) ale najczęściej mam Pieklorz. nie wiem dlaczego fokus nie zastosował serownika argon 2 po zastosowaniu tego sterownika spalanie się ustabilizuje trzeba jedybnie nastawić podawanie ok 7-9sek ,przerwę ok 24-28sek ,podczymanie co 15 min ,dmuchawę na 50-60% i bedzie palił że zapomniszo kotle pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi