klimekrob Opublikowano 26 Listopada 2010 #1 Opublikowano 26 Listopada 2010 Jak w temacie. Rozłożyłem już instalacje rur miedzianych pod grzejniki. I mam kilka pytan: 1. Czy rurki miedziane moge zaizolować w otulinie szarej a nie tej czerwonej z powołoką foliową 2. Czy rurki mogą byc poprowadzone po "chudziaku" pozniej na to styropian i nastepnie wylewka wlasciwa 3. Czy rurki muszę przykotwiczać na uchwytach plastikowych do "chudziaka" Cytuj
Mecenas Opublikowano 27 Listopada 2010 #3 Opublikowano 27 Listopada 2010 Jak w temacie.Rozłożyłem już instalacje rur miedzianych pod grzejniki. I mam kilka pytan: 1. Czy rurki miedziane moge zaizolować w otulinie szarej a nie tej czerwonej z powołoką foliową 2. Czy rurki mogą byc poprowadzone po "chudziaku" pozniej na to styropian i nastepnie wylewka wlasciwa 3. Czy rurki muszę przykotwiczać na uchwytach plastikowych do "chudziaka" 1) Folia jest ułatwieniem dla tynkowania. Dla rur w wylewkach nie ma znaczenia. 2) Nie jest to dobre rozwiązanie. Lepiej poprowadzić w styropianie (wycinając bruzdę) tak, żeby pomiędzy rurką a chudziakiem było jak najwięcej izolacji termicznej. Ponieważ poprawnie styropian kładzie się zawsze dwuwarstwowo, to dając np. na dół 10 na to rurki i przykrywając "5" z wycięciami nie musisz już nawet dawać otuliny. 3) Nie wolno dziurawić izolacji na "chudziaku" więc o żadnym kręceniu kołków nie może być mowy. A rurek w styropianie nie trzeba mocować. Cytuj
klimekrob Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor #4 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Czyli rurki polozyć na styropianie i polozyc drugawarstwe? Kto jeszcze w taki sposob na rozlozone rurki c.o. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi