edde Opublikowano 8 Listopada 2010 #1 Opublikowano 8 Listopada 2010 witam zastanawiam się czy w instalacji c.w.u. przedstawionej na załączonym obrazku: 1) potrzebne jest w wariancie A naczynie przeponowe z grupą bezpieczeństwa? gdzie powinno być wpięte w układ? 2) w wariancie A czy poprawnie są umieszczone zawory zwrotne i czy czegoś nie brakuje? 3)w opcji B (bez wymuszonej cyrkulacji) czy potrzebny jest narysowany tam zawór zwrotny i chyba tym samym naczynie przeponowe? 4) czy ogólnie są to poprawne schematy czy coś wymaga zmiany? jak widać na rysunku w instalacji jest bufor ~850l. z wężownicą c.w.u. 45mb rury Cu fi18mm, bufor zasilany kotłem na paliwo stałe Cytuj
zbyszek770 Opublikowano 8 Listopada 2010 #2 Opublikowano 8 Listopada 2010 witam -tu taki schemacik Cytuj
Marek Opublikowano 9 Listopada 2010 #3 Opublikowano 9 Listopada 2010 tu taki schemacik to nie na temat przy schem A cyrkulacja nie zadziała , trzeba wpiac w zasilanie wezownicy na zw obejrzyj TZM i jak zrozumiesz jak działa to bedzie jasnosc dlaczego na rys A i B nie potrzebny ZZ i naczynie wystarczy syfon na zasilaniu zw Cytuj
edde Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor #4 Opublikowano 9 Listopada 2010 .....przy schem A cyrkulacja nie zadziała , trzeba wpiac w zasilanie wezownicy na zw obejrzyj TZM i jak zrozumiesz jak działa to bedzie jasnosc dlaczego na rys A i B nie potrzebny ZZ i naczynie wystarczy syfon na zasilaniu zw hmm, a to mnie zaintrygowałeś tym stwierdzeniem, bo sugerowałem się instrukcją montażu zaworu producenta, i w niej jest schemat nr.6 który wygląda tak: czyżby instrukcja zawierała błędy? cała instrukcja montaży dostępna tu: http://www.esbe.pl/pliki/instrukcja%20VTA300.pdf Cytuj
Marek Opublikowano 9 Listopada 2010 #5 Opublikowano 9 Listopada 2010 miejsce w którym sie wepniesz na rurze w zasadzie nie ma znaczenia bo zauwaz ze to jest jedna kreska - rura pompa wepchnie wode do wezownicy albo bedzie cofac do zimnej jak nie bdzie zaworu zwrotnego napisałem tak jak sie najczesciej montuje , troche z przekory dla wywołania burzy w szklance wody temat poruszany od czasu do czasu bo jest tu taki mały tric czesto ludzie sie zastanawiaja jak sie pomiesci woda w zbiorniku gdy mieszacz dobiera zimnej dobiera ale nie z sieci tylko z dołu zbiornika bo cisnienie wzrasta i zawór zwrotny na zw bedzie blokował i woda krazy sobie w obiegu zamknietym Cytuj
edde Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor #6 Opublikowano 9 Listopada 2010 yyyy, czyli co? jednak w A cyrkulacja wg Ciebie zadziała? :o Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi