Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Właśnie położyłem podłogówkę w łazience i przygotowuje się do zalania posadzki w najbliższym tygodniu. Wczoraj puściłem wodę i dzieją się dziwne rzeczy.

Podłogówka jest na TZM ESBE VTA372 + Grundfoss 25/60. Kocioł to defro eko duo z powrotem zabezpieczonym TZM ESBE VTC312 (55C).

Kręcenie pokrętłem na VTA372 wydaje się nie robić większej różnicy. Raz daje 15C na podłogę raz ponad 40.

Pierwsza moją wątpliwość to kierunek zamontowania zaworu. Obecnie mam tak jak na rysunku. Proszę niech ktoś potwierdzi, że tak jest ok. Względnie jak prosto mogę sprawdzić czy zawór nie jest odwrotnie? (swoją drogą oznaczenie na zdejmowanym kapturku pasującym w obie strony jest po prostu genialne...)

Jak ustalę kolejność to będę sprawdzał dalej. Nie chcę naraz zmieniać kilku rzyczy.

Kolejne pytanie odnośnie tego zaworu to pokrętło - kiedy zawór na wyjściu powinien mieć max temperaturę przy pokrętle "wkręconym" czy "wykręconym"?

post-13407-1289143979_thumb.jpg

Opublikowano

faktem jest ze konstruktor nie pomyslał ze znajdzie sie taki ciekawski co zdejmie obudowe i nie bedzie wiedział jak to było , np zawory Honeywella maja oznaczenia krócców

i teraz tylko wróz powie ci patrzac na foto czy jest dobrze

ale jest jeszcze kółeczko z cyferkami 1-6 jak wkrecisz do oporu w prawo to 1 ma byc przy znaczniku ( jest tylko po jednej stronie )na obudowie i to jest temp min.

jaki masz zakres temperatur ?

ogladajac wloty na osi podłuznej z jednej strony ( ciepła ) wejscie jest od dołu a na wylocie (mix)

wyjscie wody jesy na górnej połowie przekroju

jak ogadałem pierwszy raz ten zawór to mnie zaniepokoił fakt ze dmuchajac puszcza powietrze we wszyskie kierunki , pierwsza mysl to uszkodzony

ale zagrzałem go suszarka i termostat zadziałał prawidłowo

moze w instalacji tez tak trzeba zrobic , zaczekac za sie nagrzeje

Opublikowano
ale jest jeszcze kółeczko z cyferkami 1-6 jak wkrecisz do oporu w prawo to 1 ma byc przy znaczniku ( jest tylko po jednej stronie )na obudowie i to jest temp min.

Faktycznie jest nacicie na widoku od przodu z prawej strony, chociaz w kwestii identyfikacji kierunku chyba nie duzo mi powie...

ogladajac wloty na osi podłuznej z jednej strony ( ciepła ) wejscie jest od dołu a na wylocie (mix)

wyjscie wody jesy na górnej połowie przekroju

Jutro zdejme zawór i zobacze jak to wyglada. Jak bede mial pewnosc, ze zawor jest w dobrze zalozony to latwiej bedzie mozna sie zastanawiac dlaczego ewentualnie nie dziala. Mam jednak nadzieje, ze okaze sie ze zawor jest zle zalozony przeloze go i zacznie dobrze dzialac :o

Dalsza relacja jutro ~22-23