otto5 Opublikowano 7 Listopada 2010 #1 Opublikowano 7 Listopada 2010 Witam mam zamiar sobie zrobić podłogówke która bedzie miała ok.80 metrów kwadratowych i nie wiem jak mam to zrobić żeby nie było później z nią problemu,robiłem kiedyś podłogówki ale bardzo małe i nie wiem jak mam sie za to zabrać, wiem żę mam podzielić taką podłogówke ma segmenty i niewiem czy mam dawać dodatkową pompe czy jakieś mieszacze .Pomóżcie Cytuj
Marek Opublikowano 7 Listopada 2010 #2 Opublikowano 7 Listopada 2010 najpierw trzeba wiedziec czym to chcesz zasilac , jaki kocioł ? jakie ma wahania temperatury w ciagu doby bo najprosciej to kocioł gazowy zadana temp odpowiednia dla podłogówki puszczasz na rozdzielacz i to wsio inna wersja zasilanie z kotła dowolnego mieszacz termostatyczny np VTA 372 dosc powszechnie dostepny pompa i na rozdzielacz ale jak masz wiekszego lenia ( czytaj: alergie na robote ) to mozna zautomatyzowac to wszystko do potegi ale to juz trzeba troche wysiłku umysłowego i finsowego w to włozyc Cytuj
otto5 Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor #3 Opublikowano 7 Listopada 2010 Posiadam piec sas 23kv zasilany weglem i drzewem Cytuj
zbyszek770 Opublikowano 7 Listopada 2010 #4 Opublikowano 7 Listopada 2010 witam -ja zrobiłem tak ,żeby podłogówka mogła działać niezależnie od reszty ogrzewania wpiąłem ją w obieg cwu przez zwykły mieszacz 3d honeywell za nim pompka i głowica termost. ,przy 80 m2 będzie potrzebny rozdzielacz (w zależności na ile segmentów jest potrzeba ) Cytuj
otto5 Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor #5 Opublikowano 7 Listopada 2010 myśle ją podzielić na 5 segmentów i zastanawiam sie czy zamontować gotowy mieszacz z pompą czy można coś wymyśleć coś tańszego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi