Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Muszę założyć zawór trójdrogowy do juz istniejącej instalacji, z racji iż przy wyjściu z kotła nie ma miejsca, a chce ograniczyć sie do minimum rozgrzebania, proszę o poradę czy montaż wraz z z pionową rurą 2 cale w miejscu zaznaczonym na schemacie spowoduje poprawne działąnie funkcji ochrony temperaturowej kotła? Zawór mam zamiar zainstalować w części zasilającej. Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedź

post-19021-1289132837_thumb.jpg

Opublikowano
działąnie funkcji ochrony temperaturowej kotła?

alez to naukowo brzmi

zapewne naczytałes sie o korozji kotłow i masz boja o swój kociołek

powiem tak , masz grube rury czyli prawdopodobnie stara inst grawitacyjna

czy zmierzyłes o jakiej temp woda wraca do kotła ? mozna załozyc ze tylko kilka st nizzsza niz zasilanie wiec po co te strachy

ale jak chcesz to no problema jak załozysz tak jak na rys to bedzie rozdział wody na inast i kocioł czyli podgrzejesz powrót

ale tu jest niuans bo tylko czesc wody idzie na grzejniki i moze zdarzyc sie tak ze nie wszystkie beda grzac i co wtedy jak bedzie zimno w domku trzeba zwiekszyc przepływ na zaworze nie baczac czy kocołkowi bedzie ciepło w ... powrót

lepszym rozwiazaniem jest mieszacz na zasilanie instalacji , bardzo przydatny w okresie gdy nie ma duzego zapotrzebowania na grzanie a kociołek w tym układzie i tak na tym nie ucierpi jedynie zyska

ze mniejsza czesc wody powrotnej wchodzi do kotła

a komfort w ogrzewaniu mieszkania o wiele wiekszy

Opublikowano

Badanie pirometrem wykazały wyjscie 65 stopni powrót 43 , bolączke o grzejniki rozumiem doskonale, gdyby to była moja instalacja problem rozwiazał bym zupelnie inaczej( dodatkowym obiegiem kotłowym) ale sprawa dotyczy założenia że ma być "tanio, szybko i tak jak ja chce" tak więc postanowiłem z czystej ciekawości zapytać. pozdrawiam serdecznie!