Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z góry przepraszam za prostotę przekazu ale nie znam pojęć związanych z tym o co chce spytać.

Mam w domu 3 kaloryfery. Chciałbym założyć pokrętła które mają cyfry od 1 do 5 i w związku z tym chciałbym spytać:

1. Czy samo pokrętło nazywa się "damfos" czy element przez który przepływa woda?

2. Czy elementy kupuje się razem czy osobno?

3. Czy jest coś czy są jakieś parametry tych urządzeń aby kupić dobry a nie dobrze reklamowany?

4. Czy faktycznie to wydajnie działa tak jak w teorii(będzie regulować przepływ wody wraz z zmianą ciepłoty pomieszczenia)?

Teraz mam pokrętła takie zwykle do wody które mogę w nieokreślony sposób zmniejszyć przepływ wody lub go zwiększyć.

Opublikowano

"Pokrętło" do kaloryfera składa się z:

zaworu termostatycznego

i

głowicy termostatycznej.

Zawór termostatyczny ma pokrętło, które służy do ustawiania przepływu wody przez kaloryfer. Kaloryfer jest "daleko" od kotła ustawiasz pokrętłem zaworu duży przepływ na przykład 4. Kaloryfer jest "blisko" kotła ustawiasz mały przepływ na przykład 2. Pokrętła na zaworach termostatycznych służą do regulacji hydraulicznej instalacji grzewczej. Regulację hydrauliczną instalacji powinien wykonać instalator.

Głowicę termostatyczną montuje się na zaworze termostatyczny. Pokrętło głowicy służy do ustawienia temperatury w pomieszczeniu w zależności od upodobań cieplnych mieszkańców. Regulacja taka działa dość dobrze z kaloryferami o małej pojemności wodnej.

Jeżeli masz teraz zamontowane zawory na przykład 1/2 cala kupujesz zawór termostatyczny 1/2 cala o takiej samej długości zabudowy aby zamienić je bez problemów. Na zaworze masz wybitą strzałkę określającą kierunek przepływu wody przez zawór. Zawór montujesz na zasilaniu kaloryfera. Zawór tak montujesz aby po jego zamontowaniu głowica była poziomo (nie pionowo do góry, czy w dół)

Zawór termostatyczny i głowica powinna być tego samego producenta. Można je kupić razem albo osobno.

Przykładowe firmy produkujące "porządne" zawory i głowice termostatyczne: Danfoss, Heimeier, Hertz, Honeywell, Oventrop.

Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Dość dobrze mi to nakreśliło sytuację. W ramach sprostowania to ciepło mam z miasta.

Chciałbym jeszcze potwierdzić lub obalić swoje przekonania: Montując te zawory i głowicę pozwolę trochę automatycznie regulować przepływ wody? Przykładowo mam już je założone i wyregulowane. Ustawiłem 3 na pokrętle i mam w pokoju tem. 25 stopni C. Zakładając, że tem. wody w kaloryferach nie zmienia się przez cały czas i a temperatura na dworze rośnie to zawór powinien powoli zamykać dopływ wody(bo cześć ciepła bierze z dworu lub mniej go na zewnątrz traci).

Czy w teorii tak to działa? Czy to sprawdza się w praktyce? faktycznie przyniesie to wygodę i jakiekolwiek oszczędności? Warto zainwestować w tęgo typu rozwiązanie?

Opublikowano
Montując te zawory i głowicę pozwolę trochę automatycznie regulować przepływ wody?

Automatycznie regulujesz temperaturę w pomieszczeniu poprzez zmianę przepływu wody do kaloryfera.

Tak to działa w teorii i sprawdza się w praktyce.

Zaoszczędzisz pieniądze za ciepło, ale przypuszczam że okres zwrotu pieniędzy zainwestowanych w zakupy i wymianę starych zaworów na nowe będzie wynosił wiele (5-10 ????) lat.

Taka wymiana jest jednym z elementów termomodernizacji domu.

Czy termomodernizacja domu się opłaca dla rodziny? To na ten temat zdania są różne. Okres zwrotu pieniędzy zainwestowanych w termomodernizację jest zwykle baaaaaaaaardzo długi.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam

Przepraszam, że wtrącę się - mój problem dotyczy tylko samych pokręteł.

Szukam tanich pokręteł do zaworów grzejnikowych.

Tanich, bo zabudowano mi kilkanaście zaworów grzejnikowych Valvex z zaślepką. Po zdjęciu zaślepki zawór mogę zakręcać i odkręcać kluczem imbusowym. Chcę mieć możliwość regulacji bez szukania kluczyka imbusowego. Nie chcę już inwestować i wymieniać tych zaworów na zawór termostatyczny z głowicą, lecz kupić pokrętło z tworzywa i "dorobić" sobie je do istniejących zaworów grzejnikowych.

Czy znacie krajowego producenta pokręteł?

Przykład oczekiwanego pokrętła na rys. To jest produkcji Elfa, bodajże szwedzkie, 20 zł/szt. - myślę, że ktoś w Polsce produkuje takie pokrętła za kilka zł. Nie chodzi o jedną sztukę, lecz o kilkanaście.

BT.jpg