Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kotły Dolnego Spalania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Od kilku tygodni planuję wymianę kotła. W związku z tym zacząłem szukać różnych informacji odnośnie tego typu urządzeń. Jednym z ciekawszych źródeł okazało się ten to forum. Niestety żaden z wątków nie satysfakcjonuje mnie w pełni. Również inne źródła nie pomogły mi w podjęciu ostatecznej decyzji co do wyboru kotła. Dlatego postanowiłem zarejestrować się i szukać pomocy wśród forumowiczów.

Najpierw może przedstawię wymagania:

- kocioł na paliwa stałe, zasypowy, dolnego (ew. górno-dolnego) spalania o mocy ok. 24-27 kW,

- możliwość spalania kilku paliw głównie chodzi o węgiel orzech, miał lub mieszanina miału z węglem, każde inne paliwo mile widziane (ekogroch, drewno),

- kocioł powinien cechować się ekonomicznością, długopalnością oraz niezawodnością,

- ważna jest również jakość urządzenia, warunki gwarancji oraz serwis (mieszkam w okolicach Leszna),

- codzienna obsługa kotła nie powinna być zbyt skomplikowana i czasochłonna,

- czyszczenie kotła również powinno być w miarę nieskomplikowane,

- chciałbym aby kocioł optymalnie wykorzystywał paliwo, a nie służył jako przydomowa wytwornica sadzy (proszę oczywiście nie traktować tego jako jakieś zboczenie na punkcie sadzy, ale wszystko w granicach zdrowego rozsądku),

- przedział cenowy do ok. 4,5 tys. PLN.

Na chwilę moje zainteresowanie najbardziej wzbudziły kotły:

HEF 24kW

Kostrzewa Warmet 200 Ceramik

Cichewicz LOGICA II 17 - 20 kW

TAURUS TUR S 27 kW

TERMO-TECH KMS 28 kW

TERMO-TECH KWS Plus 25 kW

Per-Eko KSD 22 lub KSX 21

Chciałbym poznać opinie osób mających cokolwiek wspólnego z wyżej wymienionymi urządzeniami. Co mogą polecić, a co lepiej omijać.

Na dzień dzisiejszy najbardziej interesuje mnie zakup kotła HEF 24kW, dlatego opinie na jego temat będą dla mnie tym bardziej cenne. Chciałbym się dowiedzieć również czy w przypadku tego kotła możliwe jest wyposażenie go wentylator oraz sterownik.

Zapraszam do dyskusji i z góry dziękuję.

Opublikowano

Skoro jest konkretna kwota do wydania to Logica, Pozdrawiam.

Opublikowano

Od zeszlego roku mam Cichewicz LOGICA II 17 - 20 kW i jestem bardzo zadowolony spalanie wegla przy mrozie do -5 st. 19kg na 21 godz a mialu 21kg na 17 godz palimy tez drewnem z pocietych palet pelen piec starcza na okolo 10 godz dom 120m ogrzewacz CWU 150 l, 5 osob temp w domu 22-23 st. czyszczenie troche skomplikowane piec polecam

Opublikowano

Z tych co podałeś oczywistym wyborem jest Logica. Ma nie tylko wezownicę schładzajaca do montażu w układach zamknietych - taka zewnętrzna kosztuje 700 zł gdybyś chciał dokupić ją potem np do taurusa. Logica jest klasykiem, wielopunktowy nadmuch powietrza zapewnia dopalanie każdego paliwa. ZObacz sobie w Niemczech - jest to jedyny polski kocioł sprzedawany w każdej dużej hurtownii.

Opublikowano

Witam!

Mam rozumieć, że ten "Cichewicz LOGICA II 17 - 20 kW" też się sprawdzi w moim budowanym domu parterowym o powierzchni ok. 170 m2. Lekturę na temat CO dopiero rozpocząłem i nie mam o nim zielonego pojęcia. Zastanawiam się, czy całości nie zlecić jakiejś firmie (wcześniej rozmawiałem z domorosłym fachowcem), która jest dystrybutorem jakiegoś producenta.

Pozdrawiam

Opublikowano

Termo-tech ... KWS to typowy górniak, a chciałeś dolniaka, KMS (mam UKN, ale to chyba tylko marketingowa zmiana nazwy, bo nie widzę różnicy poza kolorem) i o ile da się spalić wszystko co do niego się zmieści, to efekt nie jest zadowalający (słabe doprowadzenie powietrza), nie jest łatwy w obsłudze: brak ruchomego rusztu, niewygodne czyszczenie wymiennika przez niedużą wyczystkę blisko której jest wyprowadzony króciec wyjściowy ciepłej wody przeszkadzający w manewrowaniu narzędziami do czyszczenia.

Pozdrawiam