Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam zamiar zakupić piec 25 kW z podajnikiem na miał i ekogroszek, mam domek nowy, powierzchnia 115m2 i cwu, znajomy ma podobny i jest zadowolony, poprosze o opinię o tym producencie.

Opublikowano

Witam.

Darku. Kocioł b.prosty przez to może być dobry....mam zupełnie podobny, ale myślę, że w nowym domu -chyba budowałeś zgodnie z przepisami/ termoizolacji, to chyba za duży.....

Chociaz nie jest to az tak złe, że być nie może /jak z kotłami zasypowymi. Sam też ogrzewam czasami kotłem 25 kW powierzchnię 34 m2....

Tak naprawdę to po co tachać taki cieżar......możnaby z 50 kg zaoszczędzić blachy.

Kociołek 19 kW ma troszkę mniejszy wymiennik, ale podajnik jest dokładnie ten sam???

Pozdro

Opublikowano

Moze ktoś mi jeszcze doradzi czy wybrać siemko 19kW jakieś 5500zł czy Sekom Skam P 17 kW z podajnikiem brucera i sterownikiem PID cena jakieś 7200, czy jest sens przepłacac 1700 zł i czy jest szansa że zdązy zwrócić się różnica w cenie?

Opublikowano

jestem również na etapie zakupu kociołka i między skam-p a ogniwo eko wybór padł na ogniwo, w sierpniu mają wyjść 10 i 16 KW z nowym palnikiem brucera i sterownikiem ekoal, nie znam jeszcze ceny i wstrzymałem zakup ogniwa eko 15 za 6800 w necie

Opublikowano

Witaj.

Jestem bardzo zadowolony ze ślimaka w retorcie. Palę tylko ekogroszkiem. Po doświadczeniach z miałem - już niechciałbym nigdy więcej tegoż miału................

Brucer spala podobno pięknie miał, ale po co za 1700 zł droższy zestaw - to prawie chyba opał na cały rok ogrzewania u Ciebie.

Chyba ,że też staniesz sie pasjonatem ogrzewania / jak wielu tu na forum/.

Ktoś już gdzieś opisał,że miał wychodzi go z 50 % drożej niz ekogroszek. Skłaniam się też do tej opinii.a ileż więcej kurzu, popiołu, umazanej pyłem twarzy...

no ale i tak trzeba sie myć......

Myślę, że ślimak z retortą jest b.dobrym sposobem spalania węgla.

Teraz są chyba jakieś obniżki cen i taki 19 kW /17/ dostanie się za mniej niż 5 tys. Pozdro

Opublikowano

po długim czytaniu różnych artykułów mam dwa typy:

OGNIWO EKO 15kW

DEFRO DUO 15KW

EWENTUALNIE SEKOM SCAM-P tylko że maja najmniejszy 17 kW

Już sam nie wiem ogniwo jest z cieńszej blachy 5mm Defro 8mm. Defro nie ma Brucera...... Poproszę o opinie.