ewelina78 Opublikowano 29 Czerwca 2010 #1 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Witam wszystkich. Mam piec Vaillant eco tec vc 186 z zasobnikiem vih r 120l i programatorem - colormatic 400. Temp. c.w.u na wskaźniku podstawowym przekręcona maksymalnie w prawo. Gdy ustawię temperaturę c.w.u na temp. 42 (na colormaticu) piec wyłącza się, gdy osiągnie temperaturę 42 stopnie, ale ponieważ pompa jeszcze przez chwilę pracuje, temperatura wody podnosi się o ok. 5 stopni czyli do ok. 47 stopni. Piec mam dwa lata i wydaje mi się, że kiedyś działało wszystko prawidłowo. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy i czy mogę coś z tym sama zrobić. Pozdrawiam Ewelina. Cytuj
krisk Opublikowano 29 Czerwca 2010 #2 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Świetne małe urządzenie do domku jednorodzinnego w sam raz dla Kobiety no i programator pogodowy wszystko uruchamiane jedną rączką i nie działa jak trzeba... Miło że Pani zabiera się za takie tematy i chce wiedzieć dlaczego... Jeżeli wszystko działało dobrze to powinno tak być Z opis wynika że pojawiła sie pewna bezwładność pompki czyli wydłużeniem się czasu przekazania sygnału do pompy z czujnika temperatury Może to być problem zamocowania czujnika temperatury wyłączającego pompe przez sterownik Może to być równie dobrze zawieszenie się urządzenia w przekazywaniu informacji zwrotnych z czujnika Takie urzadzenie nie powinno się mylić ale ono też skądś czerpie informacje no i nam nie powie że coś mu dolega Na początek zalecam sprawdzenie zamocowania czujnika /mysle o jakimś serwisancie/. Jak to nie pomoże zawsze może zresetować urządzenie i ustawić nanowo... Nie uważam żeby z nowym kotłem coś działo się więcej ale czujnik przylgowy potrafi sie nieznacznie odkleić Pozdrawiam :) Cytuj
ewelina78 Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor #3 Opublikowano 1 Lipca 2010 Dziękuje za podpowiedź i jeszcze raz pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi