Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od dwóch lat jestem posiadaczem KMG 30 KW z sterownikiem perfekt.Miałem ogrzewać około 200m ale staneło na 140m.Cały czas walcze z tym kotłem.Albo gaśnie albo za dużo sadzy.Może ktoś ma jakąś receptę jak poskromić tego kolosa.Z góry dziękuje bo brak mi pomysłów.

Opublikowano

Eeee tam, Mój KMG-1 ma 35KW, a powierzchnia ogrzewana to 160 m, też miało być 200 m :D i nic mi nie gaśnie. Zresztą to są te same piece, palenisko maja dokladnie takie samo, tylko pojemność wodna w 35 jest 125 l, a w 30 kw chyba 110. Mi nic nie gaśnie, mimo iż mam wiekszy piec, sterownik tez perfect T. Masz zle nastawy w ?trybie instalatora? . Napisz jakie masz ustawienie w punkcie od 9 do 18, jaka masz moc Kotla, temp. i ilosc powietrza. To może cos poradzimy. Jeśli chodzi o sadze w tym kotle to tylko niskokaloryczny ekogroszek w zakresie od 21 do 23 MJ/Kg, lub lepszy miał ok. 25 MJ/Kg, wtedy nie powino być zbyt duzo sadzy w okolicy ;) . Napisz czym mogole opalasz. Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam.W tej chwili testuje słynnego Juliana. Nabieram przekonania że czym lepszy eko groszek to tym gożej.Wcześniej paliłem groszkiem z piasta.Co do nastawów to po rozmowie z producentem sterownika wróciłem do nastawów producenta.Moc 35% powietrze 35% temp. 52s w tej chwili nie gaśnie ale ta sadza.Doradz z jakiej kopalni stosować opał i co można zmienić w trybie instalatora.Dziekuje i pozdrawiam.

Opublikowano

Moc kotła 35% ;) Moc kotła 35% to nie jest nastawa producenta. Nastawa producenta to 100% mocy tak sugerują, ja mam 60% mocy, i piec pracuje stabilnie powietrza mam tez 35%, temp 52 stopnie to troche malo, możesz zniszczyc piec, 55 stopni to minimum. Generalnie zasada jeat taka, ze ustawiasz moc kotla w okolicy temperatury zadanej. .Najpierw musisz podac jakie masz ustawienia w trybie instalatora żeby cokolwiek doradzic. Ja uzywam eko z KWK Kazimierz Juliusz wartość opalowa 23 MJ/kg, albo Jaret z Janiny 21 MJ/Kg. Pozdrawiam.

Opublikowano
Moc kotła 35% ;) Moc kotła 35% to nie jest nastawa producenta. Nastawa producenta to 100% mocy tak sugerują, ja mam 60% mocy, i piec pracuje stabilnie powietrza mam tez 35%, temp 52 stopnie to troche malo, możesz zniszczyc piec, 55 stopni to minimum. Generalnie zasada jeat taka, ze ustawiasz moc kotla w okolicy temperatury zadanej. .Najpierw musisz podac jakie masz ustawienia w trybie instalatora żeby cokolwiek doradzic. Ja uzywam eko z KWK Kazimierz Juliusz wartość opalowa 23 MJ/kg, albo Jaret z Janiny 21 MJ/Kg. Pozdrawiam.

Ustawienia?

5.35%

6.35%

7.

8.55 stopni.

9.45 stopni

10. 10

11.80s.

12.70%

13.20%

14.70%

15.64s

16.1000s

17.30s.

18.60min.

19.60s

20.0%

21.50 stopni

22.15min

23.

24.5 stopni

eko groszek 26kj/kg

Jak możesz to podaj też ustawienia na w trybie lato

Opublikowano

Na twoim miejscu podniósł bym moc Kotla do takiej jak zadana temperatura, a wydłużył maksymalna przerwę pozycja 16 do 1400 a nawet do 1600, w zależności musisz po eksperymentować. Nie uzywam tego Kotla w lato, wiec nie mogę ci w tym pomoc.