Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem świeżo po nowej i instalacji i dzięki temu forum wiem już sporo.

Niestety instalacja wciąż nie jest idealna .

Chodzi o zasilanie CwU

w INSTALACJI założony zawór 3d , sprawdza się świetnie (chyba lepiej niż 4d)

Niestety zasilanie Cwu poszło do rozdzielacza jak na rys 1

-Plus jest taki , że nie ma drugiej pompy i nie marnuje prądu(w zimie)

-Minus dławię zasilanie Cwu 0 ok 80% a woda w kranie taka jak na piecu

w lato pompa musi pracować aby pchać zasilanie na CWU przy zamkniętych pozostałych zaworach na grzejniki

Liczyłem że pompa na 1 szym biegu miesięcznie pobiera 30KWH (praca 24h/doba) czyli ok 15zł

i ponoć da się regulować temperaturą CWU (starczyłoby ~42 st)

MOje pytanie do forumowiczów: czy opłaca się zmieniać instalację tak jak na rys 2 ?

Ile to będzie kosztowało(materiał instalacyjny i koszy prądu pompy Cwu) i czy można poprowadzić instalację w inny sposób?

Czy są inne korzyści czy może lepiej zostawić jak teraz?

post-14075-1265496104_thumb.jpg

post-14075-1265496804_thumb.jpg

Opublikowano

Według mnie powinieneś mieć bezpośrednio na wyjściu z pieca osobny obwód do bojlera z osobną pompą załączaną tylko na czas kiedy temperatura w bojlerze spadnie poniżej zadanej, chyba większość sterowników pieca ma sterowanie pompą cwu, która włącza się bardzo sporadycznie no chyba że masz piec bez sterownika to musiał byś jeszcze dokupić odpowiedni sterownik. Według mnie ta przeróbka jaką narysowałeś jest trochę bez sensu, nie wiem co w ten sposób chciałeś osiągnąć, zamontowanie jednej pompy za drugą według mnie nie jest prawidłowe

Opublikowano

skoro czytasz to forum to znajdzuesz poprawny schemat jak podłaczyc bojler z pompa

bo to co namalowałes niczego nie poprawi

zasilanie musi byc bezposrednio z kotła i zamontuj dodatkowa pompe i termostat róznicowy

to bedzie optymalne rozwiazanie , pompe szukaj o mocy 25 W na 1 biegu

pompa cwu pracuje ok 0.5 h na zładowanie zasobnika i jest to pomijalnie mały koszt energi

Opublikowano

Dziękuje a zainteresowanie moim problemem.

SCHemat narysowany błędnie , ale czy poprawka jest ok? ( zawory na dodatkowej nitce naturalnie byłyby)

Generalnie wszystko sprowadza się do opłacalności przeróbki.

Mam Piec stalmark 2005' sterownik(nie ma go już na rynku) tech st 79 bez sterowania pompą cwu.

Pytałem w stalmarku i można wymienić go na lepszy(chyba st-77) , dodatkowo druga pompa cwu , zawory itp.

Wg moich obliczeń pompa na 1 szym biegu "zżera" 30KWH na miesiąc (Pół roku i tak chodzi bo grzeje grzejniki)

OK pół roku piec pracuje zasilając tylko cwu Czyli koszty prądu (LICZĘ tylko pompę zasilania 6ms x 30kwh x 50gr)

Czyli ok 90 zl na letni sezon

Nie wiem ile zużywa pompa cwu , ale zakładam , że będzie chodziła 1/10 doby i zużyje 15kwh(na miesiąc)

Czyli koszty spadną(koszty prądu) o 20 razy czyli ok 5zł za 6 miesięcy

Czyli jeden rok grzewczy da zysk ok 80 zł

Czy ktoś może napisać ile to będzie kosztować (nowy sterownik dodatkowo druga pompa cwu , zawory itp do dodatkowej nitki ) czy to się opłaca przerabiać??

Proszę poprawić ewentualne błędy w schemacie i ceny prądu!!

post-14075-1265545358_thumb.jpg

Opublikowano

zasilanie bojlera musisz wpiąć przed zaworem 3d.w przeciwnym razie przykręcając 3d. aby zmniejszyć temp. na grzejnikach przydławisz również bojler.miroslawm i marek dobrze radzą.

Opublikowano

No ok , a co z najważniejszym czyli koszty?

Warto? wszystko jest w miedzi

Z tym dławieniem Cwu na zaworze 3d(tak mam teraz) to w praktyce jest tak , że i tak osiągam temp pieca nawet jak mam zawór 3d 33% (zasilanie i bojler)

Dodatkowo bojler na zaworze przy rozdzielaczu (prawie całkowicie zdławiony)