Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Smart EkoPell Praca PID w podtrzymaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry

Posiadam wspomniany piec w wersji 12KW ze sterownikiem APC2 palę w PID. Na początku pracuje on na pełnej mocy aby nagrzać wodę grzejnikową. Wtedy temp na piecu jest około 1-2 stopnie poniżej zadanej. Powrót chroniony przez zawór 4d na 58C. Wszystko jest ok

W momencie gdy zawór osiąga docelowe otwarcie (około 45 stopni na grzejniki), a piec dobija do zadanej przechodzi w podtrzymanie tj. używa mniejszych parametrów podawania i przerwy. Też jest wtedy wszystko ok. Jednak z czasem gdy temp. powrotu dojdzie na około 64C przy temp na kotle 66C to kocioł nagle przechodzi na tryb pełnej mocy i zaczyna odjazd na ponad 70 stopni aby się wyłączyć. Dodatkowo cały czas od wejścia w podtrzymanie łącznie z tym odjazdem wentylator pracuje na 1%. Zrozumiałbym gdyby na chwile pracował mocniej aby odbić temp, ale potem wrócił na podtrzymanie. 

Czy ktoś posiada taki piec/sterownik i czy obserwuje podobne działanie ? 

Pozdrawiam

Opublikowano

Przyjrzyj się dokładnie w jakim trybie jest wtedy kocioł, wygląda to na przejście z podtrzymania do wygaszania a później wydmuchu (stąd pełna moc wentylatora) po przekroczeniu 5 stopni od zadanej (zadana temperatura to 60 stopni?)

Opublikowano

Procedura o której piszesz ma miejsce po przekroczeniu 70C i jest to normalne. Mnie chodzi o sytuacje że np. powrót ma 63 zadana na piecu 65, piec obniża wartości podawania i przerwy ( 1 i 20) i wszystko gra. Dopiero gdy powrót dochodzi do -2 od zadanej czyli 64, nagle piec wrzuca wartości 2,16 i grzeje na maksa, aż przebije 70C i się wygasi. 

To podtrzymanie trwa tak długo jak długo udaje się utrzymac powrót chłodniejszy niż 2 stopnie od aktualnej na piecu. Tak jakby to było gdzieś źle zaprogramowane. 

Opublikowano

Kurde, nigdy o czymś takim się słyszałem. Jakbym miał kiedyś do naprawy od klienta APC 2 to sprawdzę taka zależność. Masz tam ostatnią dostępną wersję oprogramowania? To jest 2.8.6

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Snurq napisał(a):

Kurde, nigdy o czymś takim się słyszałem. Jakbym miał kiedyś do naprawy od klienta APC 2 to sprawdzę taka zależność. Masz tam ostatnią dostępną wersję oprogramowania? To jest 2.8.6

Tak od samego początku użytkowania pieca mam 2.8.6 Teraz jestem na wyjeździe ale po powrocie spróbuje zrobić reset do ustawień fabrycznych. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu