Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chcialem zwiekszyc temperature na podlogowce. Mam instalacje jak na zdjeciu. W ktora strone sie reguluj te rotometry zeby poszlo wiecej ciepla. Czy sciagc te biale nakladki i wtedy krecic? Jak sa zalozone to jest ogranicony ruch bIMG_20251007_170613.thumb.jpg.df891dddc2e288f2e897aec3a42f208d.jpgo kable nie pozwalaja na wiecej niz pol obrotu. Dziekuje

Opublikowano

Rotametrów na zdjęciu nie ma.

Jak chcesz większe przepływy to trzeba regulować pompą mieszającą i jej bypassem- to ta srebrna rurka obok pompy, na górnej belce jest gniazdo do regulacji kluczem.

Te białe to siłowniki termostatów pokojowych.

Opublikowano

Po godzinie grzania mam nastepujace parametry. 20 kilka stopni to chyba malo jak na podlogowke. Rozumiem ze tych silownikow nie ma sensu dotykac? dotykac 

IMG_20251007_175738.jpg

IMG_20251007_175731.jpg

IMG_20251007_175727.jpg

IMG_20251007_175716.jpg

Opublikowano

Tam juz jest otwarte na maksa nie da rady wiecej. Jedyny sposob po ktorym podskakuje temperatura na tych termometrach to gdy dość mocno przykręca ten niebieski zawór u gory ale nie wiem czy to sie przelozy na temperature pompowanej wody w podłogę.

Opublikowano

To trzeba podkręcić pompę (biegi) i ew zmniejszyć przepływ przez bypass pompy.

A tak naprawdę ten układ zasilania jest dobry dla kotłów na paliwo stałe,

gdyż temp czynnika na zasilaniu musi być o min 20C wyższa niż temp wody na podłogę, czego przy kotle elektrycznym czy gazowym się nie stosuje.

poniżej jak to regulować - ale tylko po max 1 obrocie

image.thumb.jpeg.a6c9c969989d8929ca70bbcd4e7d2ea9.jpeg

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, sambor napisał(a):

To trzeba podkręcić pompę (biegi) i ew zmniejszyć przepływ przez bypass pompy.

A tak naprawdę ten układ zasilania jest dobry dla kotłów na paliwo stałe,

gdyż temp czynnika na zasilaniu musi być o min 20C wyższa niż temp wody na podłogę, czego przy kotle elektrycznym czy gazowym się nie stosuje.

poniżej jak to regulować - ale tylko po max 1 obrocie

image.thumb.jpeg.a6c9c969989d8929ca70bbcd4e7d2ea9.jpeg

Pompa juz jest na 3 biegu wiec maks. Jak zmniejszyłem przepływ tam gdzie pokazujesz to nie bylo reakcji, byc moze musze zostawic na dluzej zeby temperatura ruszyla w gore.   Nie bylo tutaj nigdy kotla na paliwo stale. Zawsze piec elektryczny z tego co wiem od poprzedniego wlasciciela. Odpowietrzniki wymieniane w poprzednim sezonie. Teraz cos przestalo to dzialac. Nie chce robic rewolucji w systemie. Na pietrze tez mam podlogowke w lazience i podloga jest fajnie ciepla ciepla bo nie ma tam zadnych udziwnien, zwykly rozdzielacz i regulacja temperatury na rozdzielaczu takim samym pokretlem jak na kaloryferach.  Czy jakis serwisant bedzie w stanie to ogarnac ?

Godzinę temu, sambor napisał(a):

Rotametrów na zdjęciu nie ma.

Jak chcesz większe przepływy to trzeba regulować pompą mieszającą i jej bypassem- to ta srebrna rurka obok pompy, na górnej belce jest gniazdo do regulacji kluczem.

Te białe to siłowniki termostatów pokojowych.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Może pomoże zdjęcie tych siłowników z belki - przynajmniej niektórych.

Aby zmniejszyć przepływ w tym bypassie to trzeba śrubę wkręcić, a nie wykręcić.

Podłogówka wymaga czasu do stabilizacji.

Może podnieś na kotle temp - tak o 2-3C.

Opublikowano

Skrecilem przeplyw, zostaeie tak na kilka godzin. W lazience u gory juz podloga cieplutka po 2-3 godzinach. Podlogowka na dole z rozdzielacza na zdjeciu dalej slabo.  Dziekuje za pomoc. Jutro wroce do tematu. Pozdrawiam