Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy mogę podłączyć czujnik temperatury zewnętrznej do kotła Brotje Energy Top CTE 24 / 28?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez sambor,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam kocioł Brotje Energy Top, 24 albo 28 CTE - wg. tego, co podpowiedziało mi AI, bo niestety nie dostałem się jeszcze do tabliczki znamionowej.

Chciałbym założyć czujnik temperatury zewnętrznej i ustawić krzywą grzewcza, zamiast używać termostatu pokojowego.

I teraz najciekawsze - wszędzie w internecie widzę, że istnieje możliwość - w taki czy inny sposób, ew. trzeba wymienić sterownik - żeby taki czujnik podłączyć.

Natomiast autoryzowany lokalny serwisant Brotje / DeDietrich, do którego zadzwoniłem, stwierdził, że nie ma w ogóle takiej opcji, i skąd ja mogłem wziąć takie info. Zaproponował mi zamiast tego nowy kocioł z montażem za 9.5k...

Kupiłem dom już z tym kotłem, rok temu go serwisowalem u kogoś innego, ale nie przyszło mi wtedy jeszcze do głowy spytać.

Instrukcje mam generyczna, do wszystkich typów tego modelu, więc na dużo mi się nie przyda.

Czy ktoś może się orientuje, czy będę jednak w stanie podłączyć ten nieszczęsny czujnik, nawet jeśli musiałbym wymienić pół kotła?

Ogrzewanie przez czujnik pokojowy nie spisuje się, ogrzewa dom mega nierówno.

Do tego koszty ogrzewania zimą niecałych 150m2 - wow. No ale jak kocioł się rozpala co jakiś czas pełną mocą, nieważne czy na zewnątrz jest 5 stopni, czy minus 20, to tak chyba musi być. 

chatgpt-1753806906634.jpg