Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mój temat ma dotyczyć próby zmniejszania spalania na kotle kwsp 26KW marciniak pleszew. obecnie po wyregulowaniu temperatury w domu na 22-22,5 mój piec spala ok 40kg ekogroszku27kj na dobę dom ma 140 m powierzchni użytkowej z cegły+styropian12 cm zawór 4d ustawiony na 7 temperatura na piecu 65 regulator tango

moje nastawy

pau 300

cdp 20

ppo 3

coc 13

ofs 3

bpo 5

groszek spala się na popiól gdzieniegdzie są odrobinki szlaki

pytanie do was czy da się jeszcze coś z niego wycisnąć?

Opublikowano
witam mój temat ma dotyczyć próby zmniejszania spalania na kotle kwsp 26KW marciniak pleszew. obecnie po wyregulowaniu temperatury w domu na 22-22,5 mój piec spala ok 40kg ekogroszku27kj na dobę dom ma 140 m powierzchni użytkowej z cegły+styropian12 cm zawór 4d ustawiony na 7 temperatura na piecu 65 regulator tango

moje nastawy

pau 300

cdp 20

ppo 3

coc 13

ofs 3

bpo 5

groszek spala się na popiól gdzieniegdzie są odrobinki szlaki

pytanie do was czy da się jeszcze coś z niego wycisnąć?

Ja mam nieco większy dom ok. 160 m2 i grzeję innym piecem z Pleszewa z podajnikiem tłokowym palę miałem i średnio spala około 30 kg miału, w największe mrozy spalałem do ok 40 45 kg miału na dobę z tym że mam temperaturę w domu 24 - 25 stopni a ocieplenie mam podobne. Nie wiem jaki jest twój piec ale jeżeli jest z podajnikiem tłokowym to spróbuj palić miałem bo ja u mnie najpierw też paliłem ekogroszkiem bo myślałem że jeżeli (bynajmniej teoretycznie) kaloryczność to mniej go spalę i miałem podobne zużycie jak u ciebie ekogroszku a po rozpoczęciu palenia miałem zużycie miału okazało się znacznie niższe gdyż z miału powstaje więcej żaru a ekogroszek bardzo szybko się spala

Opublikowano

Jeżeli to tłokowiec to ok.

Nie liczyłbym już na duże oszczędności. Twój piec może być trochę przewymiarowany (zwłaszcza, że dom jak piszesz jest ocieplony) – stąd trochę większe spalanie. Do Twojej powierzchni można by brać pod uwagę piec 20kW tego samego producenta. Czy ogrzewasz też ciepłą wodę ( ile osób ) ?

Opublikowano

piec grzeje też na boler 140l użytkują 3 osoby

co do miału to paliłem dwa sezony temu miałem1A ale od tamtego czasu nie ma go w sprzedaży

więc pytanie jakim kolega pali miałem

Opublikowano

Ja palę najtańszym miałem jaki znalazłem w mojej okolicy tj. 430 zł. za tonę, ponoć ma mieć kaloryczność 22-23, lecz nie wiadomo z jakiej jest kopalni ponieważ przywożony jest z portu i jest to ponoc miał przeznaczony na eksport. Z wyglądu jest nieco bardziej drobny niż miały jakie miałem z innych składów na próbę lecz próby palenia pokazały że spalanie różnych miałów wychodziło bardzo podobnie zarówno jeżeli chodzi o zużycie jak i ilość popiołu. Ogólnie jestem bardzo zadowolony od 15 września palę miałem którego starczy mi gdzieś do 15 lutego było tego 5 ton, a zapłaciłem za niego 2150zł a teraz dokupiłem jeszcze 2 tony za 860 zł. W domu temp w granicach 25 stopni a za cały sezon na pewno nie wyjdzie więcej niż 3000 złotych co uważam za ekonomiczne

Opublikowano

Temperatura zadana na piecu to 65 lecz piec prawie cały czas pracuje w podtrzymaniu i temperatura jest w granicach 70 do 75. Mam sterownik ognik plus i w nim mam nieco inne ustawienia podawanie przy rozruchu mam 7 minut, obroty wentylatora mam 10 (max), praca w podtrzymaniu co 2 minuty załaczanie wentylatora na i tu zmieniam w zależności od zapotrzebowania na ciepło od 10 do 13 sekund pracy wentylatora. Od dwóch ostatnich parametrów zależy częstotliwość podawania opału w podtrzymaniu, bardzo szczegółowo opisywał to kolega z forum bodajże "damianlubliniec" Przy temperaturze na zewnątrz poniżej -10 st mam ustawione 13 przy temp tak ok -5 do -10 ustawiam 12 przy 0 do -5 ustawiam 11 a powyżej zera ustawiam 10, chodzi tu o średnią temperaturę w ciągu dnia tak że ten parametr zmieniam raczej żadko jedynie przy jakichś gwałtownych zmianach temperatur staram się w miarę szybko to skorygować. Dodatkowo mam sterownik Estyma unicontrol mix07 ze sterowaniem pogodowym do rewgulacji zaworów czterodrgowych. pomimo że może to dosyć skomplikowanie opisałem w praktyce jest to proste i bardzo żadko moszę coś korygować

Opublikowano

mój sterownik to tango nie mam niestety pokojówki i zaworem 4d steruje ręcznie najczęsciej jest nastawiony na 7 w skali do 10 miału chwilowo nie mam ale kupię i spróbuje dzięki za porady i czekam ewentualnie na jeszcze jakieś podpowiedzi

• 2 lata później...