Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kominek na pelet z nadmuchem Artel mini 5 LCD - problem z podajnikiem peletu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czas pracy kominka 1200 godz., wykonane dokładne czyszczenie bez demontażu podzespołów, wykonany reset licznika.

Podajnik pelletu działa, pellet jest dawkowany w ilości dostatecznej aby podtrzymać palenie i pokrywa zapotrzebowanie na ciepło w ok.70%

Problem wystąpił niedługo przed czyszczenie i resetem licznika, więc moim zdaniem moje manipulacje tego stanu nie spowodowały.

W domu w którym mieszkam mam kominek Ferroli Breta z płaszczem wodnym 12kW i sam go serwisuję przez 3 lata bez problemu, więc nie powinienem mieć problemów z Artelem, który ma ogrzewać magazyn pelletu na mojej posesji, ale to jest problem nietypowy. Objawy problemu są takie że wydaje mi się że ślimak podajnika jakby nie bardzo chciał zagarniać pellet choć wizualnie i na słuch wszystko wydaję się OK. Koniec wałka ślimaka jest widoczny w pojemniku pelletu, więc zaznaczyłem kreskę mazakiem i obserwowałem obroty które były regularne non-stop, tak jak zawsze. Obserwowałem przez szybkę kominka ilość peletków które spadały do paleniska, i nie były to jakieś regularne ilości. Raz spadł jeden, raz nic nie spadło a raz pięć  jednocześnie, a za każdym razem było słychać  taki sam charakterystyczny dźwięk pracującego motoreduktora. Po włożeniu pogrzebacza w pełen pojemnik pelletu w kominku w okolice ślimaka (zaznaczam że dokładnie znam położenie ślimaka i wiem co robię) zauważyłem ze w tym miejscu w bliskiej okolicy początku ślimaka tak jakby (podkreślam tak jakby) tego pelletu było dużo mniej niż na powierzchni pojemnika i w środku pojemnika, tak jakby tam była jakaś pusta przestrzeń. To jest dla mnie niezrozumiałe i w związku z tym bardzo proszę o jakieś sugestie dzięki którym mógłbym rozwiązać ten problem. Serwis zdecydowanie nie wchodzi w rachubę - najbliższy jest 140km ode mnie a koszt samego dojazdu wyniósłby ok.900zł  nie licząc kosztów naprawy, a biorąc pod uwagę wysokość mojej emerytury byłoby dla mnie, delikatnie mówiąc, wybitnie niekomfortowe.

Pomieszczenie na pellet suche, średnia temperatura ok.14 stopni, gatunek pelletu Olczyk.