Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam szukam posiadacza kotła Black star do informacji na temat ustawień.

Edytowane przez duble2
Opublikowano

Mam problem ponieważ zakupiłem kocioł z Niemiec z niesprawnym sterownikiem.niestety żaden elektronik nie dał rady go naprawić. Zakupiłem sterownik marki Defro w którym można zmieniać wszystkie parametry według uznania. Tylko potrzebował bym kogos kto posiada podobny pięć i podał by mi dane z jego sterownika. Czas podsypu przerwa podsypu itp.

Opublikowano (edytowane)

Ale chcesz do defro? Czy raczej od uszkodzonego oryginała? 

Pisaliśmy w zeszłym roku nieco o Blackstarze.... 

Blackstar moduluje sobie i sztywnych nastaw nie ma. Można ustawić czas "podsypu" na rozpalanie, czas rozpalania. Mogę ewentualnie podejść i zczytać jakie ma przerwy i podawania przy jakiej mocy. Moc %dmuchawy.

Edytowane przez romekBS1016
Opublikowano

No kocioł jest typu Blackstar a sterownik defro.chciałbym plus minus wiedzieć jaki jest czas podsypu w sekundach ilu sekundowa jest przerwa między podsypem bo resztę czyli wiatr sobie dobiorę już.ciezko mi ustawić z innym sterownikiem bo albo mi wywala niedopalony pellet albo za słaba moc grzewcza i nie dobija temp.

Opublikowano

Więc mam tak:

Przy 10kW

(100%)-pod5s przer11s  wiatr 22%

(50%) pod 5s    przer 27s  wiatr 19%

(10%) pod 5s przer 119s wiatr 16%

Przy 12kW

100% 6----10,8s  wiatr 24%

Przy 14kW

100%  7,2---9,9s  wiatr26%

Przy 16kW

100% 8.2---8,8s wiatr 27%

Przy ustawieniu np 30 kW chodzi ślimak bez przerwy ale nie zdąża spalać; co by się nie ustawiło z wiatrem. (ale to jako ciekawostka)

Ja mam zasadniczo ustawiony na 10 kW, jeśli chcę więcej to 12kW max, temperatura spalin  około 10 do 15 st więcej niż na kotle. Jeśli wywiewa niedopałki to za mocny wiatr- nie powinien być poszarpany płomień. Zmniejsz nieco wiatr. Płomień nie może mieć też pomarańczowych "jęzorów". Wtedy zwiększ wiatr i poobserwuj przez parę minut. Nawet jedno oczko robi  już różnicę. 

No i pelet za każdym razem nieco inny. 

Opublikowano

Dziękuje bardzo a jaki sterownik pan posiada?

Opublikowano

I ze spalaniem? Zadowolony jesteś z kotła?

Opublikowano

Tak. Na sezon ten wziąłem 2,5 tony , poprzednie sezony miałem 2, plus nieco wynalazków typu słonecznik owies. 

Menu w sterowniku niemieckie (bo znam), spaliła się raz grzałka, wymieniłem profilaktycznie kondensatory wszystkie przy silnikach. Dołożyłem tylko czujnik spalin bo nie było, no i ster pokojowy.  Może ze dwa razy się nie odpalił, ale to z powodu wypalenia do zera zasobnika (no i spalonej grzałki raz). Brakuje tylko podglądu przez neta, ale to starszy sterownik, więc ...

Poza tym dobry do czyszczenia, duża szuflada na popiół, możliwość patrzenia na ogień,  kompaktowa budowa (brak wystającego palnika i podajnika).Tak naprawdę najbardziej nie podobają się mi te rury ślimaków wystające na "metr" ze zbiorników na pellet. 

Opublikowano

To dobry wynik. Ja się orientowałem w temacie i mogę powiedzieć że to bardzo dobry nie zawodny sprzęt! Przy tych innych np kostrzewa itp.  też na silniku masz szamot? I w rewizji?one lubią pekać

Opublikowano

W palniku oryginalnie nie było tej płytki skamol. To takie coś podobne do szamotu ale duuużo lżejsze. Może chodzić i bez niej. Miałem z innego pieca kawał takiej płyty to wystarczyło na tą wstawkę do palnika i na dodatkową dokładkę do rewizji. U mnie nie pękła.

Co do pieca (kotła) jest w porządku. Poczytałem sporo na jego temat, głównie fora duńskie. Pionowe półki, czyszczenie łatwe, sterownik nieskomplikowany. Co jest zepsute to tylko to poruszanie zawirowywaczami. Przerobiłem na ręczne ale i tak niepotrzebne bo zawirowywacze wyjąłem. 

Ciekawi mnie co w Twoim oryginalnym sterowniku padło?

Opublikowano

Ja go tak kupiłem. Z tego co się dowiedziałem były problemy z wtyczką przy płytce palnika i nie laczyła na lutach ale to ktoś probował samemu naprawić i tak zrobił że zwarł coś w sterowniku tak że poszedł z dymem:/ a jak u ciebie wygląda instalacja? Możesz coś opisać? Jakie rury czy jest bufor jakaś ochrona powrotu?

Opublikowano (edytowane)

Wszystko na zaworze 4D. Ustawiony ręcznie gdzieś na pół skali. Wszystko grzejniki, jedna łazienka i wiatrołap podłogówka, pociągnięte plastikiem (nie pex) z rozdzielaczy na parterze i piętrze.  Zasilające jeszcze stal 32 ale to pozostałość po starym kotle. Bufora nie mam. Na kotle mam ustawione zadaną 64-65, pracuje w temperaturze średnio 54-58st. powrót z dziesięć stopni mniej na kotle. Wcale nie dążę żeby osiągał zadaną temperaturę, jeśli sterownik pokojowy powie dość, to się wyłącza i tyle. Stoi tak z dwie trzy godziny, na noc stopień obniżam i tyle. Działa.

Pytałem o sterownik z taką myślą że może zapasowy mieć na W.

Edytowane przez romekBS1016