Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej! z gory napisze, ze w ogole nie znam sie na hydraulice. Opisze co sie dzieje w mojej instalacji moze uda sie komus mi cos podpowiedziec...zalacze rowniez prowizoryczny schemat tej instalacji...

kociol dolnego spalania, zgazowujacy, 12kW

bufor c.o. 500 litrow

bojler c.w.u. 200 litrow 

zbiornik wyrownawczy cisnienia c.o. 24 litry na szynie z manometrem, zaworem bezpieczenstwa i chyba odpowietrznik automatyczny  flamko flex vent 10 bar. zbiornik z  membrana napompowana 1,5 bara (cisnienie sie utrzymuje) zamontowany na powrocie 2 m nad parterem

zbiornik wyrownawczy c.o. caly czas trzyma 4 bary, woda w kranie bez zastrzezen

na instalacji sa 3 pompy, wiele filtrow i sporo odpowietrznikow, 2 sterowniki

rozbudowywalem instalacje na 2 czesc domu. stara czesc ma rozdzielacz na schemacie oznaczona jako 1 i od niego idzie 5 kaloryferow na parterz,  rurki poprowadzone w podlodze badz tynku. grzeja czasem sie zapowietrzaja ale jest cieplo w domu. natomiast 2 czesc domu oznaczona jako 2 rowniez posiada 5 kaloryferow ale woda prowadzona w instalacji plynie do nich na poddaszu nieuzytkowym gdzie do kazdego kaloryfera jest rura w dol i do gory (3,5m) grzeja parter. tez nie ma z nimi problemu sa cieple.

mam jeden przeciek na powrocie na laczeniu mufy metalowej z plastikowa rura, kapie okolo 50ml na dobe pomiedzy bojlerem cwu a buforem

W instalacji c.o. wystepuja bardzo duze skoki cisnienia zwiazane z temperatura  wody. gdy kociol nie jest nagrzany i powiedzmy ma temperature 40 stopni, woda w buforze u gory 55 a na dole 50 to na manometrze w zbiorniku wyrownawczym pokazuje 0,2 bara. jak nagrzeje kociol i wode temp. kotla 70, bufor gora 70 a dol 60 to cisnienie na manometrze jest 2 bary. jak na zimnej instalacji podbije cisnienie woda do 0,7 bara to nie osiagajac temp 60  stopni juz ma 2 bary

ilosc wody w instalacji nie jest mi znana ale 10 dosc duzych grzejnikow i pewnie ponad 100 metrow rur plus bufor i woda w kotle  to moze byc i pewnie ponad 700 litrow.

gdzie po osiagnieciu 1 bara woda w buforze i na instalacji czy pompach  przestaje bulgotac.

co moze byc przyczyna? nieszczelnosc, zbyt maly zbiornik wyrownawczy czy inny powod.

z gory dziekuje za odpowiedzi.

pozdrawiam dawid

image.jpeg