Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam takie pytanie bo wydaje mi się,ze tutaj już pytałem i mojego tematu nie ma... więc napisze ponownie.

Sprawa ma się tak został zmontowany piec gazowy de dietrich inidens 20 24m w instrukcji pisało coś (ktoś mi tutaj cytował na forum),że piec ma zastosowaną pompę o wysokim ciśnieniu i ,że montaż takiego pieca do małej instalcji bez dodatkowego wymiennika to proszenie się o kłopoty.Sprawa tego typu,ze grzejniki odpowietrzane i piec wiele razy.Pompa w piecu wilo bez biegów.Piec bez możliwości redukcji pompy.Pompa w trybie CWU pracuje 100% natomiast w trybie CO w zakresie od 85 do 100%.Jako,że nie chciałbym wymieniać grzejników to poradzono mi by wstawić ''bypass'' pod piecem czyli zawór nadmiaro upustowy.Instalator zamówił mi taki zawór i zamontował zawór dokładnie taki: 

https://allegro.pl/oferta/imi-ta-zawor-nadmiarowo-upustowy-hydrolux-dn20-1395773007

i sprawa ma się tak jak zawór rozkręcony jest do full czyli 500 to jest chyba pełny przepływ? no to szumią mocno w nocy jak szumiały i jak zacząłem testować to tylko i wyłącznie akceptowalnie gdzie słychać różnicę w  szumie o połowę ciszej jest na najniższym ustawieniu czyli równo na 100wtedy w pokoju dźwięk szumu powiedzmy z nasilenia 100% zmniejszony jest o 50/60% ale zauważyłem,że tam gdzie mam regulator pokojowy i np ustawioną temperaturę na 19.6astopnia  a jest to pokój z grzejnikiem najdalej oddalonym to mimo,że na piecu mam ustawione obecnie 52stopnie to temperatura stoi na sterowniku 19.2.Jak był pełny przepływ,że grzejniki szumiały mocno to i wyraznie ''cieplejszy był''np teraz mogę rece chwilę trzymać na grzejniki a wcześniej krócej i niby ciszej jest ale jakoś nie moze przekroczyć obecnie teraz 19.2 na sterowniku... 

Opublikowano

Zmniejszyłeś ciśnienie (czyli przepływ) więc teraz wszystkie grzejniki grzeją słabiej, a im dalej od kotła tym spadek mocy większy (bo im dalej tym większy spadek ciśnienia). Musisz podnieść temperaturę na kotle w stosunku do tego co miałeś przed założeniem zaworu i skryzować grzejniki które grzeją za mocno (te bliżej kotła).

Opublikowano (edytowane)

kolego bo tak zawór wydaje mi się ok bo niby markowy myślałem,że jakiś taki za 100zł będzie bo takie widziałem a tu za 320zł bodajże że niby powiedział instalator,że najczulszy jest.

Wszystkie grzejniki łącznie 6sztuk w każdym pokoju jedne ciut większe drugie mniejsze mają pod pokrętłami głowic termostatycznych ustawioną wartość na 6 czyli pełny przepływ.Instalator mówił,że w przypadku grzejników tych co ja mam czyli aluminiowe a w nich słychać najbardziej zmniejszanie kryzowania spowoduje,że będzie głośniej bo ''bo otwór przepływu się zmniejszy'' 

Czyli co zrobić w takiej sytuacji? np jeśli wcześniej miałem ustawione na piecu 50/51 stopni dla temperatury zadanej 19.6 i jak piec o 6 wystartuje rano bo w nocy nie chodzi to zadane 19.6 osiągnął dzisiaj o 12 czyli po 6h więc musiało być coś koło 17stopni na sterowniku przy zaworze otwartym na full czyli ''500 na skali'' to jak zmniejszę z 500 na 100 to ile muszę na piecu podnieść? czy wtedy takie zmniejszenie szumów kosztem podniesienia temp na piecu nie spowoduje większego zużycia gazu niż co by szumiały ale było na piecu np kilka stopni nizej?

Jeszcze  chciałbym spytać jeśli pompa nie jest ograniczona komputerowo tylko ma dla trybu CWU 100% mocy a dla CO od 85 do 100 sama moduluje to ja zmniejszając na zaworze ze 500 na 100 powoduje coś złego w działaniu pompy?

Aha kolego i powiedz jeszcze co da taka sytuacja np: grzejniki najbliżej kotła mają  kryzy na 6 czyli full otwarcie.Gdybym tam zmniejszył np na 4 a grzejniki najdalej oddalone od kotła  zostawione były by na 6 to co to spowoduje? bo jedynie na logikę ze te przy kotle będą mniej grzały ale to wtedy moc cała pójdzie na dalsze czy tylko chodzi o to by przy kotle nie grzały za mocno?

Edytowane przez niko999
Opublikowano
12 minut temu, niko999 napisał(a):

Czyli co zrobić w takiej sytuacji? np jeśli wcześniej miałem ustawione na piecu 50/51 stopni

Zasada jest taka, ze za moc odpowiada średnia temperatura grzejnika. Np miałeś temperature zasilania 50 i temperature powrotu 45 to średnia jest 47,5st.C. Jeżeli zmniejszyłeś przepływ wody przez grzejnik i chcesz zachować jego moc to  musisz podnieść temperature zasilania np na 55, temperatura powrotu będzie wtedy np 40 (wolniej płynąca woda bardziej się wychładza), a średnia pozostanie ta sama, czyli 47,5st.C. Stracisz troche na wyższej temperaturze zasilania, ale zyskasz na niższej powrotu. 

Ile tak na prawdę ustawić tego ci nie powiem, bo to jest bardzo indywidalna sprawa konkretnej instalacji. Czasem mozna spotkać opinie, że temperatura powrotu powinna być niższa o 30% od temperatury zasilania. Np zasilanie 55 powrót 38st.C. Czyli termostatami na grzejnikach ustawiasz tak zeby mieć odpowiednia temperaturę w pomieszczeniu, a temperature na kotle tak, żeby temperatura powrotu była niższa o 30%.

Kryzy pod głowicami termostatycznym ustawiasz tak żeby pomieszczenia równo się nagrzewały gdy są wychłodzone, np ponocnym obniżeniu temperatury. Czyli jeżeli któreś pomieszczenie ma duży grzejnik w stosunku do powierzchni, to to pomieszczenie szybciej się nagrzewa i w nim można zmniejszyć kryze np z 6 na 5. Wszystko to trzeba dobrać doświadczalnie, małymi krokami.

24 minuty temu, niko999 napisał(a):

Jeszcze  chciałbym spytać jeśli pompa nie jest ograniczona komputerowo tylko ma dla trybu CWU 100% mocy a dla CO od 85 do 100 sama moduluje to ja zmniejszając na zaworze ze 500 na 100 powoduje coś złego w działaniu pompy?

Zawór nie ma wpływu na prace pompy podczas grzania c.w.u.

Grzejniki alu maja taką ceche ze słychać w nich zawsze minimalny szum wody. Ale jest to taki szum, że dla osób które o tym nie wiedzą jest niezauważalny. A już na pewno nie przeszkadza w spaniu domownikom 🙂

Opublikowano

Kolego a powiedz mi czy mając sterownik modulujący do pieca np de dietrich ad289 a mam obecnie salusa v2 bezprzewodowego ale tylko on OFF to jak bym miał modulujący i ustawił na zaworze np na te 100 z (500) by ciszej było to wtedy modulujący sam dobrałby moc kotła? bo teraz to ja muszę ręcznie ustawiać dodatkowo słyszałem,ze nie powinno się więcej jak 55 ustawiać na kotle

Opublikowano
8 minut temu, niko999 napisał(a):

sterownik modulujący do pieca np de dietrich ad289

Sterownik który steruje mocą/temperaturą kotła zawsze jest lepszy niz zwykły on/off bo kocioł który pracuje non stop działa bardziej ekonomicznie. Pod warunkiem, że zapotrzebowanie na ciepło jest większe niz minimalna moc kotła, bo jeżeli nie jest to taki sterownik i tak działa jak zwykły czyli włącza i wyłącza kocioł.

Oczywiście w pomieszczeniu w którym jest sterownik głowica termostatyczna grzejnika musi być otwarta na max. 

12 minut temu, niko999 napisał(a):

słyszałem,ze nie powinno się więcej jak 55 ustawiać na kotle

Nie ma czegoś takiego. Temperaturę ustawiasz najniższą przy której instalacja c.o. działa prawidłowo. Jeżeli trzeba 60 to tyle ustawiasz. Tak na marginesie to do regulacji temperatury kotła najlepiej używać pogodówki (czujnika temperatury zewnętrznej) podłączonej do kotła albo do sterownika pokojowego (jeżeli jest taka możliwość).

Opublikowano

Domyślam się o co ci chodzi. Kondensacja może zachodzić do ok 56-57st.C, ale temperatury powrotu a nie zasilania. Np ty możesz mieć zasilanie 55 i powrót 45, a ja zasilanie 60 i powrót 30 i będę miał większy zysk z kondensacji niz ty mimo że mam wyższą temperaturę na kotle.

Kondensacja to nie jest coś zero-jedynkowego, że poniżej pewnej temperatury jest a powyżej nie ma. Kondensacja zanika stopniowo wraz ze wzrostem temperatury wymiennika. W każdym punkcie wymiennika inaczej. Prawdziwy zysk z kondensacji to mają użytkownicy podłogówki. Bo przy ich temperaturach to nawet nie zbliżą się do punktu w którym kondensacja znika.

Nie ma co sobie tym głowy zawracać, bo mamy ograniczony wpływ na to. Jedyne co możemy zrobić (jako użytkownicy takich kotłów) to utrzymywać jak najniższe temperatury zasilania, a zwłaszcza powrotu.