piastun Opublikowano 2 Stycznia 2025 #1 Opublikowano 2 Stycznia 2025 Panowie szukam inspiracji. Pacjent to stare, wysłużone już schody z lastryko jak na zdjęciu. Plan jest taki, że bez skuwania kładę na to gres. Pewnie trzeba będzie to zeszlifować + dać jakiś grunt szczepny. Macie tutaj jakieś rady co najlepiej zrobić i w jakiej kolejności? To jest ta prostsza cześć zadania, martwi mnie tylko jak rozwiązać problem cokołów które też są wykonane z lastryko. Najchętniej bym to skuł ale nie mam pomysłu czy to łatwo pójdzie/odejdzie a dodatkowo chciałbym to potem dopasować do istniejącej już tapety. Najprościej to można by to pomalować ale myślę, ze efekt będzie średni przy nowych schodach. Cytuj
fragi Opublikowano 2 Stycznia 2025 #2 Opublikowano 2 Stycznia 2025 Witam. Jeżeli lastryko to pewnie lane w całości. Jeżeli nie chcesz kuć to sprawdź czy nie jest nigdzie odparzony od podłoża, przeszlifować wszystko na ostro, odpylić i kleić gres. Podniesie Ci to stopnie pewnie o 2-3cm w zależności od równości stopni. Jeżeli miejscami masz głucho pod lastryko to skuć to co się nie trzyma i wyrównać jakąś zaprawą. Z kuciem będzie trochę więcej roboty. U mnie lastryko skuwalo się dość dobrze, ale wszystko trzeba było później wyrównać zaprawą i na to poszedł granit. Cytuj
piastun Opublikowano 2 Stycznia 2025 Autor #3 Opublikowano 2 Stycznia 2025 Schody są ok i nic nie odchodzi. Mi chodzi jak sobie poradzić z tym cokołem i pytanie czy on jest łany czy klejony do ściany? Cytuj
Panstan Opublikowano 5 Stycznia 2025 #4 Opublikowano 5 Stycznia 2025 Zdaje się,że cokoły były "doklejane" do ściany na mokro pacą, ogranicznikiem była listewka z góry,grubości owego cokołu,potem szlif oczywiście. Usuwałem cokoły na korytarzu - dość łatwo szło młotowiertarką. Na lastriko po odpyleniu dobry grunt szczepny i kładłem płytki. Lastriko miałem też w łazience,skucie tego to była mordęga (doś gruba wylewka). Cytuj
piastun Opublikowano 5 Stycznia 2025 Autor #5 Opublikowano 5 Stycznia 2025 Szlifowałes lastryko, myles soda czy tylko grunt szczepny? Cytuj
Panstan Opublikowano 6 Stycznia 2025 #6 Opublikowano 6 Stycznia 2025 (edytowane) Lastryko tylko dobrze wymyłem, pewnie i odtłuścić by było warto, a potem dobry grunt szczepny i już kładłem płytki. Lastryko solidne,nie odparzone,pancerne. Płytki normalnie się trzymają ósmy rok. Wiadomo,że poszedł grzebień i także klej na płytkę ;),więc dlaczego miałby nie trzymać. PS. Korytarz przechodni, dużo uczęszczany. Edytowane 6 Stycznia 2025 przez Panstan 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi