Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Junkers Cerapur Smart ZSB 24-5c - prośba o pomoc w ustawieniach po montażu czujnika temp. zewn i CW400 na parterze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB24-5c pracuje w domu już ponad 3 lata, ale dopiero 2 tyg. temu podłączyłem zewn. czujnik temp. i CW400 w domu.

Do tej pory ustawiałem temp. na piecu "na pałę" i sterowałem temperaturą w pomieszczeniach.

Instalacja jest prosta, może nawet za prosta, ale działa i nie cieknie - zero sprzęgieł, mieszaczy, dodatkowych pomp.

Z pieca wychodzi trójnik:

-część CO idzie na rozdzielacz podłogówki, na którym jest osiem pętli sterowanych siłownikami SALUS, na rozdzielaczu jest ogranicznik temp. ustawiony na 40st.C.

Dotyczy ogrzewania na parterze: salon, otwarta kuchnia, korytarz, wiatrołap i małe WC. Razem ok. 50m2.

-reszta CO idzie na piętro, gdzie sypialniach są małe kaloryfery sterowane siłownikami SALUS, do łazienki gdzie rozchodzi się na drabinkę i podłogówkę z zaworem RTL ustawianym na 40st.C. W łazience sterowanie temp. nie jest podłączone, bo nie ma sensu. Temp. utrzymuje się w przedziale od 21 do 23st.C. Drabinka do suszenia ręczników będzie na grzałkę.

Dodatkowo są 2 kaloryfery - 1 w piwnicy i 1 w garażu, ale ustawione praktycznie na przeciw-zamarzanie.

W pomieszczeniach na parterze i piętrze są włączniki ze zintegrowanymi czujnikami/regulatorami temperatury, które są podpięte do automatyki domowej KNX. To działa bdb.

Temperatura utrzymuje się +/- 0.5 st.C. od zadanej na sterownikach. Ogólnie instalacja działa, nic nie hałasuje.

W sypialniach prawie nie musimy dogrzewać grzejnikami, bo zimą pasuje nam chłodniejsza temp. do spania. ok. 19st.C. a sporadycznie podnosimy temp. w sypialniach w dzień.

Na parterze trzymamy między 20,5 a 21,5st.C. Dom jest bdb. ocieplony, drzwi i okna bardzo szczelne. Rekuperacja.

CW400 zamontowałem na korytarzu/początku klatki schodowej. Mam na nim temp. pomieszczenia 20.5st.C, kiedy w salonie jest 21st.C.

Na CW400 w dzień mam ustawione 21st.C, a od 22:30 do 5:30 20.5st.C. 

Co mogę poprawić w ustawieniach CW400 bo nie wszystko rozumiem:

1. Dane Instalacji

- min. temp "-20st.C" (to jak rozumiem koniec krzywej grzewczej)? Czy to ma sens dla Poznania?

- tłumienie "TAK" budynek ma zdolność do akumulacji? Tak mi się wydaje bo dobrze ocieplony? Jak rozumiem piec nie reaguje tak nerwowo na zmiany temp?!

- typ budynku "CIĘŻKI", (bo mury 50cm cegły pełnej i 20cm ocieplenia)?

2. Dane kotła:

- Charakt. wykreślna pompy "Delta P2"?

- Czas wybiegu pompy "3min"?

3. Obieg grzewczy 1:

- regulacja temp. "według temp. zewn. z punktem początkowym.
- system grzewczy "podłogówka", bo w 80% używamy podłogówki,

- ustaw krzywą grzania: punkt końcowy 38st.C, punkt pocz. 22st.C, maks. temp. zasilania 44st.C, wpływ pomieszczenia "wył", korekta temp. pomieszczenia "0K", szybkie nagrzew "wył".

- sposób obniżenia: "tryb ograniczony",

- ochrona przed zamarzaniem - "zewn"

- temp gr. ochr. przed zamarz. "5st.C".

4. Na piecu pokrętło CO na 45st.C.

Wielka prośba o podpowiedź co jest bez sensu ustawione? Co się z czym gryzie? Co można poprawić? Czy jest sens i czy można obniżyć moc pieca z tych 24KW wyjściowo?

Startów palnika na dobę między 30 a 35 - przy tej dziwnej pogodzie...

Z góry dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam!

Edytowane przez hulitos
dopisałem markę i model kotła
  • hulitos zmienił(a) tytuł na Junkers Cerapur Smart ZSB 24-5c - prośba o pomoc w ustawieniach po montażu czujnika temp. zewn i CW400 na parterze
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 26.10.2024 o 21:04, hulitos napisał(a):

1. Dane Instalacji

- min. temp "-20st.C" (to jak rozumiem koniec krzywej grzewczej)? Czy to ma sens dla Poznania?

- tłumienie "TAK" budynek ma zdolność do akumulacji? Tak mi się wydaje bo dobrze ocieplony? Jak rozumiem piec nie reaguje tak nerwowo na zmiany temp?!

- typ budynku "CIĘŻKI", (bo mury 50cm cegły pełnej i 20cm ocieplenia)?

Tak

Tak

Tak

Ale i tak możesz dopasować to pod siebie. Ja mam u siebie wyłączone tłumienie i wydaje mi się, że jest lepiej. Przede wszystkim postaraj się dobrze ustawić krzywą grzewczą (żeby nie przegrzewał).

2. Dane kotła:

- Charakt. wykreślna pompy "Delta P2"?

To już zależy od instalacji, ale przy grzejnikach i termostatach ma być delta.

- Czas wybiegu pompy "3min"?

OK

3. Obieg grzewczy 1:

- regulacja temp. "według temp. zewn. z punktem początkowym.

Ok, tylko ustaw dobrze krzywą

- system grzewczy "podłogówka", bo w 80% używamy podłogówki,

To ma wpływ na zakres temperatur do ustawienia na CO.

- ustaw krzywą grzania: punkt końcowy 38st.C, punkt pocz. 22st.C, maks. temp. zasilania 44st.C, wpływ pomieszczenia "wył", korekta temp. pomieszczenia "0K", szybkie nagrzew "wył"

- sposób obniżenia: "tryb ograniczony",

- ochrona przed zamarzaniem - "zewn"

- temp gr. ochr. przed zamarz. "5st.C".

4. Na piecu pokrętło CO na 45st.C.

Możesz sprawdzić inny sposób obniżenia:

image.png.29235676641b3430e1b75ba76d624e12.png

image.png.79ee0e3b7b9f436e27cdfd60873f3c15.png