Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dodanie sprzęgła do instalacji z dwoma obiegami Vaillant Ecotec Pure, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Posiadam kocioł gazowy Vaillant Ecotec pure. W domu są "dwa obiegi" kaloryfery oraz podłogówka. Sterowane jest to za pomocą vr70, vrc 700 oraz vr 91. Aktualnie nie mam sprzęgła a siłownik z pompą mieszającą jest w skrzynce od rozdzielacza.

Chciałem poprawić tę instalację, dodać sprzęgło, osobną pompę na kaloryfery oraz przenieść siłownik z mieszaczem do kotłowni tam gdzie powinno być. Wzoruję się schematem C podanym przez Vaillant. Jedyne nad czym się zastanawiam to naczynie do CO oznaczone jako 8e. Sam piec posiada swoje naczynie i aktualnie zewnętrznego nie mam. Czy jeżeli dochodzi sprzęgło to przy powrocie do sprzęgła musi takie naczynie być?

Zestaw jaki zamówiłem to Afiso BPS 901 gdzie ze sprzęgła jest rozdzielenie na dwa obiegi. Jeżeli takie naczynie miałbym montować to jak to zrobić? Na powrocie kaloryferów czy podłogówki, może na obu? A może nie montować go.

Przerobiłem już swoją instalację ze stałego sterowania temperaturą na podłogówce na pogodówkę z siłownikiem. Do pełni szczęścia i poprawności działania kotłowni brakuje mi tylko tego sprzęgła. Będę wdzięczny za rady jak to tutaj rozwiązać 🙂

@sambor przepraszam, że tak wywołuję Ciebie bezpośrednio, ale przez ostatni rok bardzo wiele Twoich rad tutaj przeczytałem i sporo rzeczy udało mi się usprawnić, więc będę bardzo wdzięczny jeżeli tutaj również posłużysz swoją radą :)

image.thumb.png.47c64167e44f8d2e61a815e23e1493b7.png

https://afriso.pl/storage/product-galleries/2279/pl_PL/small/9090120-zestaw-mieszajacy-ze-sprzeglem-hydraulicznym-bps-901-ap-galeria-afriso-1.webp

Opublikowano

Co ja ci tu mogę doradzić?

Sprzęgło lepsze byłoby pojedyncze - tak jak na schemacie,

Naczynie zewnętrzne jest potrzebne jak to co masz w kotle nie daje rady, ale jak do tej pory dawało radę, to po zmianie nie będzie potrzebne.

Problemem mogą być przekroje rur z mieszacza do rozdzielacza, nie podałeś jakiej średnicy są?

Ani jakie są przepływy w podłogówce.

Opublikowano
16 minut temu, sambor napisał(a):

Sprzęgło lepsze byłoby pojedyncze - tak jak na schemacie,

Dzięki za szybką odpowiedź. Właśnie wziąłem podwójne, żebym dalej nie musiał używać jakiegoś rozdzielacza do obiegów. W kotłowni jest dosyć mało miejsca, jest ona częścią małej pralni i szukałem najbardziej kompaktowego rozdzielacza. Podłogówka to 6 pętli, 3x 90m, 1x 70m i dwie mniejsze po około 40m. Aktualnie na pompie przy podłogówce mam tam przepływy na większych ustawione na 1,7-2, na mniejszych 1,2-1,5. Rodzielacz zasilony PEXem 25. Na górze mam podłogówkę w łazience, ale to RTL z grzejnika.

Opublikowano
40 minut temu, sambor napisał(a):

Co do sprzęgła, to się nie rozumiemy, ale to twoja instalacja.

Znaczy ja nie rozumiem benefitu tego sprzęgła pojedynczego i wad tego podwójnego. Chciałem skorzystać z gotowego systemu tak jak jest tutaj z afriso. Oczywiście jeżeli masz czas i chęci to chętnie postaram się zrozumieć Twoją perspektywę i nadal mogę wybrać inną opcję niż to sprzęgło podwójne. Dopiero się za to wezmę w weekend więc jeszcze trochę czasu jest :). Dla mnie sprzęgło to kawałek rury, który odseparuje obieg kotła od obiegów podłogówki i kaloryferów. Tutaj dodatkowo mogę od razu podłączyć dwa obiegi tak jak w vaillant WHV 35, ale to jest w cholerę drogie (https://grzanieplus.pl/vaillant-whv-35-sprzeglo-hydrauliczne-0020042429-do-podlaczenia-2-obiegow-grzewczych.html) więc wybrałem tańszą alternatywę. Jednak jeżeli coś ma działać nieprawidłowo i coś Ci tutaj nie pasuje to będę wdzięczny za dobre rady 🙂