Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pytanie w sprawie pracy kotła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie o pracę kotła Buderus Logamax plus GB122i-15TH (15 kW) + RC310.

Moja konfiguracja:

-dom 126m2 (dół: głównie podłogówka i dwa grzejniki, góra: głównie 6 grzejników i podłogówka w łazience)

- przez 12 lat był piec na ekogorszek, od 2.5 roku kocił gazowy

- jest jeden obwód grzewczy

- do pompy od podłogówki jest dołożony termostat, który startuje pompę, jak np: woda ma 30°C , 

-w RC310 mam ustawione tak:

--- sposób regulacji: Temp Pomieszczenia

--- Maks temp zasilania : 43°C

---Sposób obniżenia: pomieszczenie

--- Ustawiona temp pomieszczenia 20,5 °C

I teraz pytanie, czemu jak temp spada , np: do 20,1 °C, to kocioł grzeje, ale jakoś tak nisko: tzn teraz mam zmierzona temp zasilania: 27,6°C, czy nie powinien jak temp spadnie jakoś bardziej rozgrzać kocioł by w miarę szybko nadrobić spadek temp ???

(Od razu dodam, że mam czujnik zew, ale irytuje mnie, że jak mam ustawiony sposób regulacji na: wg. temp zew. + sposób obniżenia na pomieszczenie, to kocioł cały czas grzeje, np: miałem ustawione 19,5°C, i nawet jak temp osiągnęła  20,5 a kocioł dalej grzał, z małą "mocą" np: 28°C, ale grzał, )

Dziękuję pięknie za ew. podpowiedzi. 

Opublikowano (edytowane)

Sprawdź, jaka jest w tym czasie zadana temperatura kotła w menu diagnoza.

Przy sterowaniu wg temperatury zewnętrznej można spowodować wyłączenie grzania po osiągnięciu temperatury wyższej o 1,1°C od zadanej, jedynie po ustawieniu trybu obniżenia na całą dobę.

Edytowane przez h3nio
Opublikowano

Witam,

Dziękuję za info, po 30 min widzę że temp wzrosła do 29,3°C, p strasznie wolno się to rozpędza...

Sprawdzałem w menu diagnoza i mam takie odczyty:

Temp. zasil. - wartość zadana 32°C

Wart.rzecz.temp. zsialnia 29,7°C

Wart.zadana.temp. pomieszczenia: 20,5°C

Wartość rzecz. temp.pom.: 20°C

Czy mogę prosić o rozwinięcie tej myśli 🙂 ?

"Przy sterowaniu wg temperatury zewnętrznej można spowodować wyłączenie grzania po osiągnięciu temperatury wyższej o 1,1°C od zadanej, jedynie po ustawieniu trybu obniżenia na całą dobę."

Dziękuję pięknie. 

Opublikowano

Dlatego sterowanie włącz/wyłącz nie jest najlepszym rozwiązaniem dla podogłówki.

Żeby kocioł wyłączał grzanie przy sterowaniu wg temperatury zewnętrznej, to trzeba ustawić w haromonogramie tryb obniżenia przez całą dobę. Wtedy kocioł zacznie wyłączać grzanie, ale dopiero, gdy temperatura pomieszczenia przekroczy temperaturę zadaną o 1,1°C. Jeżeli zadana jest 20,5°C, to grzanie wyłączy się przy 21,6°C.

Opublikowano (edytowane)

Ok, czyli jeżeli dobrze zrozumiałem, to powinienem ustawić:

1. Menu główne -> Ogrzewanie -> Ustawienie temp: Grzanie (19,5°C - wtedy mi wyłączy przy 20,6°C (przy dodaniu tych 1,1°C), Obniżenie: 18°C

2.W harmonogramach stworzyć harmonogram, który ma tylko obniżenie i trwa 24h

3.W menu serwisowym dla obiegu grzewczego 1 ustawić:

--- Sposób regulacji: Wg. temp Zew

--- Sposób obniżenia : temp Pomieszenia

--- Ustawienia krzywej grzewczej: 

--temp projektowa 60°C

--- max temp zasilania: 43 °C

--- wpływ pomieszczenia : 4k

--- korekta pomieszczenia:0

Czy tak ??

Jeszcze wracając do ustawień które mam obecnie ( sposób regulacji: Temp Pomieszczenia), to nagrzało do 20,6 i dalej grzeje... o co tu chodzi...

Dziękuję 

Edytowane przez tedew
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli ustawisz obniżenie przez całą dobę, to musisz zmienić temperaturę obniżenia na 19,5°C. Tylko wiedz, że w takim przypadku kocioł odpali się dopiero po spadku do tej temperatury (19,5°C).

Zapomniałem dodać, że wpływem pomieszczenia też można doprowadzić do wyłączenia grzania, ale trzeba go dość wysoko ustawić.

Temperatura projektowa 60°C dla podłogówki, to stanowczo zbyt wysoko.

Edytowane przez h3nio
Opublikowano

Czyli grzanie na : 19,5°C  i  temp obniżenia na : 19,5 °C ?? 

Dla tej myśli 

Cytat

"Zapomniałem dodać, że wpływem pomieszczenia też można doprowadzić do wyłączenia grzania, ale trzeba go dość wysoko ustawić"

Rozumiem, że powyższe o całodobowym obniżeniu nie ma wtedy  zastosowania, tzn normalnie ustawiam grzanie na 20,5 °C, obniżenie na 19°C, a wpływ pomieszczenia na np:5 lub 6 i też powinno się wyłączyć po przekroczeniu 20,5°C i włączyć jak spadnie poniżej 19°C ?? - to w sumie by było idealne 😉

Cytat

Temperatura projektowa 60°C dla podłogówki, to stanowczo zbyt wysoko

- jak pisałem mam jeden obwód, na którym jest podłogówka i grzejniki. z tego co widzę, to instalator ustawił w Menu Serwisowe -> Ogrzewanie -> Obwód grzewczy 1 -> System grzewczy: Grzejniki  , ale może to złe ustawienie.

Moduł RC310 jest w korytarzu, a w korytarzu jest podłogówa. 

Pozdrawiam i dziękuję. 

Opublikowano

Nie da się ustawić tej samej temperatury dla grzania i obniżenia.

Tak, nie ma zastosowania. Wpływ pomieszczenia obniża/podwyższa temperaturę zadaną kotła przy przekroczeniu/spadku temp. zadanej w pomieszczeniu. Z tego co pamiętam, w tym ustawieniu kocioł wyłączy palnik i pompę obiegową, gdy wpływ ustawi temp. zadaną kotła poniżej 20°C. Spróbuj ustawić na 10 i zobacz jak to działa.

Jednak to w żaden nie rozwiązuje problemu z długim rozgrzewaniem instalacji.