Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A powiedz kolego jaka temp. Wrzucasz z mieszacza na podloge?

Czy uzywasz regulatorow temp. elektr. W kazdym pomieszczeniu z osobna?

Opublikowano

Witam...

Ja znowu z tym samym .

Piec chodzi  w Fuzzy Logic i znów zaczyna  wariować a mianowicie na piecu mam 60 st  .Od soboty idzie z mała mocą czas podawania w FL co  112 s ,  mocy nadmuchu nie mogę sprawdzić  .     Dzwoniłem do serisu PLUM w sprawie sterownika usłyszałem że jest możliwość  przy zaniku napięcia że powstaje deregulacja sterownika . Czy kotoś już miał taką sytuacje.  Dodam ,że jeśli piec ładuje CWU to moc taka sama . 

Wasza rada 

Opublikowano

A powiedz kolego jaka temp. Wrzucasz z mieszacza na podloge?

Czy uzywasz regulatorow temp. elektr. W kazdym pomieszczeniu z osobna?

Co do temp podłogówki to mam na rozdzielaczu zawory rtl, ustawione na niecałe 3. Co do regulacji temp. w pomieszczeniach to jeszcze do niedawna miałem jeden regulator pokojowy na dole w przedpokoju, ale odłaczyłem to cholerstwo i założyłem głowice termostatyczne na każdy grzejnik (u mnie lepiej sie sprawdza).

Oto moje ustawienia kotła:

Moc nadmuchu 21%

Czas podawania praca: 20 s

Przerwa podawania praca: 69 s

Czas podawania nadzór: 14s

Przerwa podawania nadzór: 15 min

Ponadto podłączona pogodówkA

Ajak tam twoje spalanie? Ile idzie?

Opublikowano

Witam...

Ja znowu z tym samym .

Piec chodzi  w Fuzzy Logic i znów zaczyna  wariować a mianowicie na piecu mam 60 st  .Od soboty idzie z mała mocą czas podawania w FL co  112 s ,  mocy nadmuchu nie mogę sprawdzić  .     Dzwoniłem do serisu PLUM w sprawie sterownika usłyszałem że jest możliwość  przy zaniku napięcia że powstaje deregulacja sterownika . Czy kotoś już miał taką sytuacje.  Dodam ,że jeśli piec ładuje CWU to moc taka sama . 

Wasza rada 

Zobacz co sie dzieje gdy przełaczysz na tryb manualny

Opublikowano

Witam...

Dzięki za odpowiedz na razie jeszcze chodzi na FL  ,  ale zastanawiam się czy wyłączyć sterowanie pogodowe , ustawie temperature na mieszaczu  .  Wydaje mi się że jak temperatura spada to własnie on tak wariuje .

Czy komuś piec też chodzi  bez sterowania pogodowego . 

Opublikowano
Michal523

JA miałem włączona pogodówkę

Wyłączyłem ją ok 2 tyg. temu ze względu na  brak potrzeby podnoszenia temp na kotle. przy  różnicy temperatur na zewnątrz.

Co do mieszacza to on cały czas zamyka/otwiera sie, w zależności od tego ile odwodów Ci sie otwiera i jaką temp masz na kotle. Bo spadek temp. o 2 st.C na kotle i przy otwarciu kilku pętli powoduje zachwianie równowagi temp. zadanej mieszacza i on tak pracuje aty wychodzila najbardziej bliska temp. zadanej.

Ale pociesze Cie  mieszacz mało  Watów pobiera max 3W.

Przyznam Ci sie ze ze 3 razy zawiesił mi sie mieszacz i przebijał temp zadaną na podłoge, lecz mam ustawione ze wyłacza mi pompke po  przekroczeniu temp. i sie wyłączała nie  puszczają większej temp. na podłoge.

Rozwiązanie w moim przypadku przejscie na reczne  i otwarcie go lekko i zamknięcie. - wynik pracuje nadale bez resetowania sterownika.

Przyczyną było ( za każdym razem kiedy tak zrobiłem):

Podczas rozpalania przy starcie pieca kiedy zaczynam przepalać np: co 3/4 dni jesienią :

Kiedy rozpalam i chce przyspieszyć szybkośc  trzyrostu temp. kotła  to rozpalam dodatkowo na ruszcie awaryjnym drzewem.( piec grzeje tak ok 70st. pozniej zmniejszam ja k sie drzewo wypali na 60st.)

I kiedy startują pompy od 20 st. C na podłoge to otwiera mieszacz na maxa i pożniej dokonuje korekt tak aby przepływ byl optymalny do utrzymania temp na poziomie moim zadanym 28 st.

Lecz 3 x sie tak stało w 2 zesonach ze mi sie zawiesił. - przyczyna moim zdaniem zbyt szybki przyrost temp. w porównaniu do obliczeń sterownika.

Opublikowano (edytowane)

Michal523

No kolego u mnie sie pozmieniało strasznie w ustawieniach kotła.

Chwaliłem sie wcześniejszym spalaniem i ono było na 30 dni  ( nie na 2 mies to xhodziło mi o przeło listopad grudzień 16.11 do 16.12) i było na poziomie ok 10kg przy temp. min 8 st. C na zewnatrz.

Lecz kiedy temp. na zewnatrz spadła  do ok 3/4 st. zaczoł mi palić ok 16-18 kg/dobe- duuzo myśle.

Mam pompy grundfosa 25-40 180 do mieszacza i do cwu a do kotłowej 25-60 180. 

Wcześniejsze ustawienia  cwu I bieg , mieszacz II , kocioł II ale te po prawej biegi inteligentne. pobór mocy ok 60-65 W/h. z mieszaczem.

Obecnie cwu I bieg inteligent, mieszacz I bieg ale na stałe po lewej stronie i kocił I na stałe. pobó mocy ok 20-25W/h- z mieszaczem.

Ustawienia pieca obecnie od 3 dni:

-Temp. zadana  kotła 60

- temp  zadana mieszacza 28

dyfuzory powietrzne  zaślepione

-moc nadmuchu w nadzór 23%,  czas podawania 13, przedłużenie nadmuchu nadzór  40,

-ustawienia palnika minim nadmuch 20%,

FUZZY LOGIC:

max moc nadmuchu 23%

min moc nadmuchu 18%

czas podawania  max 11,8

czas przerwy max 165

nadmuch min 18%

czas podawania min 7,5

czas przerwy min 140

parametr A 4

parametr B 40

ochrona powrotu 43

histereza  temp powrotu 2

przymkniecie zaworu na 20%  ( aleu  mnie dziala to jakos dzienie do przymkniecie na 20% ustawiłem z w rzeczywistosci  oto otwarcie na 20% )

wydajnosc palnika 10kg/h

kalorycznosc  dla wegla pieklorz  5,4kWh/kg

wydluzenie pracy pompy cwu 3 min

ustawienia mieszacza   wlacz podłog.

min. temp mieszacza 20

W kazdym pomieszczeniu mam regulator temp. i siłowniki na rozdzielaczach nie ustawałem obnizen nocnych bo uwazam ze szkoda na to pradu i wajchowanie +/- 4st C w ogrzewaniu to nie dla mnie.

A teraz jezeli chodzi o spalanie to prosze ja Ciebie mam max 10 kg/ 24h czyi  worek na 2,5 dnia  ale duzo wody zuzywam i powiem tak jestem WKR...ny na moj eko.. Moj to spieki niedopalki  niespalone białe gówno probowałem to przesiac i palic pononie czy sie spali ale lipa nic nie dało. i dalem  880 za tone .

Teraz planuje zrobić tak zebrać chetnych i kupić eko kazimierz juliusz czy jakos tak podobno jest najlepszy i zamowic transport , napewno jak bedzie z 10-12t ktos przywiezie to nam tutaj w okolice.

Edytowane przez RETODUO
Opublikowano (edytowane)

mikael026  a ty czym palisz? chodzi mi o tym eko i  moc i spiekalnosc i popioł..

Edytowane przez RETODUO
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
mikael026- jak spalanie przez ten ostatni miesiąc Ci wyszło

Jakie spalanie przez ostatnie 30 dni wyszło ?

Muszę się pochwalić bo moje spalanie  w zeszłym miesiącu gdzie  temp. była w  okolicy 10 st.C wyszło mi 300kg + ok 40 zł. energia.

a teraz  po wprowadzeniu powyższych parametrów gdzie temp. był w okolicy 0 st.C wyszło mi 250 kg oraz ok 25zł. za energie.

Opublikowano

witam. Mam kocioł Weber Heitztechnik Reto Duo Fuzzy Logic 15kw plus sterownik EccoSter oraz termostat pokojowy Plum. Problem w tym że ze względu na pracę, rzadko bywam w domu i kompletnie nie mam pojęcia o regulacji tym systemem. 

Mieszkamy w nowym domy 3 lata i po ustawieniach w 1 roku było wszystko ok. nie przeszkadzała mi ilość spieków czy popiołu bo system był wydajny i ekonomiczny. w pierwszym roku mieszkania spaliliśmy 3t eko groszku od września do sierpnia. (dom parterowy 120m2 mieszkalnej plus garaż i kotłownia,mur  44cm porotherm, tynki cem-wapienne, bez izolacji, w suficie 30cm waty, potem poddasze-strych i pod dachem jeszcze 15cm waty, okna 3-szybowe, - ogólnie termoizlolacja bdb.) w kolejnym roku kupiłem już inny opał (od tego samego sprzedawcy) i się zaczęło.piec nie dopalał, nie mógł "nabić temp", i zacząłem "poprawiać" ustawienia. tak "nagrzebałem" że spalił 4,5t opału od września do sierpnia.teraz historia się powtarza. idzie dużo opału, powstaje masa popiołu a nagrzanie domu o 0,5 stC trwa pół dnia... 

proszę o pomoc - z góry dziękuję

Opublikowano

witam. Mam kocioł Weber Heitztechnik Reto Duo Fuzzy Logic 15kw plus sterownik EccoSter oraz termostat pokojowy Plum. Problem w tym że ze względu na pracę, rzadko bywam w domu i kompletnie nie mam pojęcia o regulacji tym systemem. 

Mieszkamy w nowym domy 3 lata i po ustawieniach w 1 roku było wszystko ok. nie przeszkadzała mi ilość spieków czy popiołu bo system był wydajny i ekonomiczny. w pierwszym roku mieszkania spaliliśmy 3t eko groszku od września do sierpnia. (dom parterowy 120m2 mieszkalnej plus garaż i kotłownia,mur  44cm porotherm, tynki cem-wapienne, bez izolacji, w suficie 30cm waty, potem poddasze-strych i pod dachem jeszcze 15cm waty, okna 3-szybowe, - ogólnie termoizlolacja bdb.) w kolejnym roku kupiłem już inny opał (od tego samego sprzedawcy) i się zaczęło.piec nie dopalał, nie mógł "nabić temp", i zacząłem "poprawiać" ustawienia. tak "nagrzebałem" że spalił 4,5t opału od września do sierpnia.teraz historia się powtarza. idzie dużo opału, powstaje masa popiołu a nagrzanie domu o 0,5 stC trwa pół dnia... 

proszę o pomoc - z góry dziękuję

Napisz coś więcej o instalacji, wklej zdjecie, masz zawór 4d? Podaj ustawienia? Przełączasz tryb CO na tryb LATO? Po prostu musisz podać wiecej informacji, coś poradzimy

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam...

Mam pytanie dotyczące  ustawień recznych.

Zrezygnowalem z trybu FL wariował sterownik.

w ustwieniach standardowych mam 12s podawanie  , 41 przerwa ,  moc 36 % .

Jak określić moc z jaką piec idzie .

Opublikowano

kubaswid   chwal sie  wynikami :) i napisz jak po takim czasi Ci  sie pali?

Opublikowano (edytowane)

U mnie srednio na msc. idzie  14 worków - zwiększenie nastąpiło iż mam małe maleństwo i jeszcze wiecej wody jest zużywane.

Musze dokonywać korekcji zwiększając temp. zasilania podłogówki z 28 st. C na 30 przy mrozach  powyzej 7 st.C

Czy ktoś  na podłoge  daje powyzej 35 st. C ?

Edytowane przez RETODUO