Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam nadzieje, że w końcu znalazłem się w miejscu gdzie dowiem się czegoś od mądrych ludzi 🙂

Co chciałbym uzyskać - do całej instalacji dorzucić zasobnik CWU grzany z PV, mając kocioł gazowy jako główne źródło ciepła.

Stan aktualny - mam kocioł dwufunkcyjny kondensacyjny z wbudowanym zasobnikiem 45L (Immergas Zeus 25) i PV (SolarEdge). Jako, że zasobnik jest mały to przy kąpieli działa bardziej jako podgrzewacz przepływowy (o ile można to tak nazwać) aniżeli zbiornik - innymi słowy, wody w zasobniku nie wystarcza, piec musi pracować na bieżąco. Druga sprawa to przyzwyczajenia domowników - odkręcają ciepłą wodę, nie czekając nawet żeby ta ciepła woda zaczęła lecieć, bo jej de facto nie potrzebują. Finalnie ciepła woda nie dolatuje do kranu a zasobnik jest uzupełniany zimną, którą kocioł musi ją podgrzać - błędne koło i istne marnotrawstwo 🙂

Dlatego też pomyślałem, że dorzucenie dodatkowego zasobnika grzanego grzałką elektryczną (być może jakąś inteligentniejszą niż 0-1, żeby przekierować nadwyżkę wyprodukowanej EE) pozwoli mi na racjonalniejsze wykorzystanie dostępnych zasobów, redukując zużycie gazu (przynajmniej w okresie słonecznym).

Czy tego typu rozwiązania to normalna sprawa i są gotowe systemy czy to rzeźbienie z kilku elementów ,"jakoś" ze sobą połączonych?

Podałem specyfikacje sprzętu z nadzieją, że ktoś już przerabiał temat i coś podsunie, szczególnie w zakresie 'mądrej" grzałki połączonej z falownikiem 🙂

Jak zapytałem bezpośrednio w Immergas o dorzucenie zasobnika to powiedzieli, że ten kocioł nie przewiduje takiej instalacji. Zakładam, że być może mieli na myśli automatyką i dedykowane rozwiązania od producenta, bo hydraulicznie to chyba nie będzie problemu to ogarnąć?

Pozdrawiam