kaz Opublikowano 13 Marca 2024 #1 Opublikowano 13 Marca 2024 (edytowane) Witam. Po ponad 2 latach użytkowania pojawił się ten błąd, kocioł już po gwarancji. Ciśnienie w instalacji: 1,4 bara. Słychać było w kotle jakby przelewanie się wody i palnik zapalał się i gasł. - wyłączyłem i włączyłem kocioł z gniazda sieciowego - "wylałem" wodę z takiego U w kotle - z filtra magnetycznego spuściłem wodę i napełniłem go - i chlupotanie znikło Włączyłem grzanie w trybie awaryjnym. Kocioł zaczął się odpowietrzać a potem napełniać kondensat i zaczęło grzać normalnie. Przełączyłem na normalne grzanie i niestety rano znowu błąd 2951. Komunikat: Cytat Występuje usterka w instalacji grzewczej. Proszę poinformować firmę instalacyjną. Wyłączyłem i włączyłem kocioł z gniazda sieciowego, włączyłem grzanie awaryjne i kocioł nie pokazywał już komunikatu i zaczął grzać na awaryjnym CWU kocioł grzeje bez problemów. - co mógłbym jeszcze sam sprawdzić zanim wezwę majstra? Edytowane 13 Marca 2024 przez kaz Cytuj
h3nio Opublikowano 13 Marca 2024 #2 Opublikowano 13 Marca 2024 (edytowane) Może coś zatkało syfon kondensatu i trzeba go wyczyścić. Edytowane 13 Marca 2024 przez h3nio Cytuj
kaz Opublikowano 13 Marca 2024 Autor #3 Opublikowano 13 Marca 2024 Nieczystości nie było tak dużo, syfon kondensatu nie był zatkany i kondensat swobodnie spłynął. Filtr magnetyczny jest wstawiony (kierunek) jak na obrazku i jest na powrocie przed kotłem. Czy jest tam może jakieś sitko przy części mosiężnej, która jest w instalacji?? W części gdzie jest widoczna nalepka jest jakieś takie zwinięte plastikowe sitko z oczkami ok. 3mm i nie było aż tak brudne. Cytuj
Rozwiązanie h3nio Opublikowano 13 Marca 2024 Rozwiązanie #4 Opublikowano 13 Marca 2024 (edytowane) Może być przytkany w innym miejscu. Sprawdź, czy podczas pracy kotła kondensat spływa do kanalizacji. Dla pewności najlepiej zdemontować syfon i przepłukać go porządnie. Filrt magnetyczny raczej nie ma nic wspólnego z tym błędem. Edytowane 13 Marca 2024 przez h3nio Cytuj
kaz Opublikowano 13 Marca 2024 Autor #5 Opublikowano 13 Marca 2024 (edytowane) @h3nio Miałeś rację - DZIĘKI. Był jednak brud na połączeniu syfonu z kotłem i jeszcze taki klocek brudu wypadł z kotła jakieś 1,5x 2cm. Usunąłem i umyłem. Zobaczymy co teraz będzie. Skąd on tam się wziął?, Kiedyś instalator czyścił i płukał wymiennik w tym kotle - czy ten brud z niego mógł tu się dostać?. Nie przypominam sobie aby on zdejmował ten syfon po czyszczeniu wymiennika. Edytowane 13 Marca 2024 przez kaz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi