Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich

Szybkie pytanie - próbował się już ktoś "dogadać" z tym sterownikiem? Wyczytałem na innym forum (nie będę robił reklamy - można znaleźć w google), że komuś się udało odczytać temperaturę kotła, temp cwu, aktualną moc kotła itp... I to mi się też w miarę udało osiągnąć...
Połowicznie 🙂

Połowicznie, bo bez możliwości zmiany zadanej temperatury. Nie ukrywam, że podłączenie sterownika kotła do systemu domowej automatyki z możliwością zmiany nastaw bardzo by mnie ucieszyło. Sprzedawca proponuje moduł Safe IT, ale to trochę mija się z celem... No i ta cena 🙄
Chyba, że ktoś ma taki moduł do oddania za niewielkie pieniądze lub może wypożyczyć na próby 😉 to się dogadamy 🙃

Pozdrawiam 🙂

Edytowane przez robek29
Skleroza ;)
Opublikowano

Temat nie jest skomplikowany, jednakże wymaga trochę umiejętności programistycznych i ogólnie podejścia technicznego od strony elektronicznej (zrozumienie danych przesyłanych na magistrali RS485 + obróbka tych danych w docelowym urządzeniu, np. komputer, Raspberry Pi, Arduino, itp) oraz sprzętowej (konwertery transmisji danych, itp).

Ja to mam zrobione na Raspberry Pi, ale problem jest taki, że po pewnym czasie cała komunikacja się zawiesza i sterownik trzeba resetować napięciowo. Podejrzenie jest takie, że sterownik chyba wymaga jakichś danych zwrotnych od urządzeń, które podepnie się na linii RS485. Problem w tym, że nie wiadomo jakie dokładnie dane mają być zwrotnie przesłane do sterownika. Tak więc brak tych danych skutkuje zawieszeniem sterownika kotła i wszystko idzie się... Do kosza 😉 Komunikacja może zawiesić się w dowolnej chwili, u mnie raz to było po 5 minutach, raz po 40 minutach, a raz po godzinie-dwóch.