Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam problem z zaworem 3D aftiso a właściwie to z właściwymi nastawami temperatury.

Na początku kwietnia zainstalowałem bufor 1000L w instalacji CO. Wcześniej miałem zawór 4D afriso 6/4' z siłownikiem i działało to super. Na instalację pobierał tyle ile ile trzeba a korekty zaworu były znikome.

Aktualnie niestety coś poszło nie tak. Zakupiłem zawór afriso proclik ARV 385 (5/4 cala) do tego adapter by móc zainstalować stary siłownik I generacji. Problemy zauważyłem już pierwszego dnia po uruchomieniu instalacji kiedy to wykres temp na CO zamiast być poziomą kreską jest skokowy. Z tego co zaobserwowałem to siłownik skacze otwarciem zaworu od 0 do 20-21%. I zaraz zamyka jak temp przekracza zadaną. Już robiłem różnego rodzaju zmiany w sterowniku w tym znacznie wydłużyłem czas stabilizacji do 60s. Dopiero jak dałem pompę IBO 25-60 na II bieg i stabilizację na 60 problem jakby ustał. Niestety powrócił jak skorygowałem nastawy termostatów. Jak wszystkie się poprzymykały zawory, woda płynie głównie przez by-pass (zinstalowany zawór zawrotny między zasilaniem a powrotem w kotłowni) dość wolno stygnie i niestety żadne moje próby nie dały żadnego efektu.
Dałem nawet czas stabilizacji na 90s ale to dalej nie daje zamierzonego efektu by siłownik nie skakał w zakresie 0-20%. Z moich obserwacji wynika że jakby jest za mały przepływ by sterować płynnie a gorąca woda jest podbierana przy otwarciu zaworu przy ok 12-15 % w w takiej ilości ze jest przekraczana zadana.

Zawór został zamontowany jak na obrazku poniżej z tym że poziomo (gorąca woda z bufora jest z prawej, na grzejniku z lewej w powrót z CO z dołu.

image.png.5596aa7df42904977d217e95c64135f3.png

Zawór wg dokumentacji afrizo ARV385 ma 16KVS. Niestety nie spojrzałem na ten parametr przy akupie i nie wiem czy to właśnie nie jest powodem moich problemów. Może zawór o przekroju 3/4' i KVS4 byłby znacznie lepszy.
Skoro już przy 65' na kotle mam problemy to jakie będę miał jak tylko zacznę bufor ładować grzałką do 90-95'. Obawiam się, że skoki będą jeszcze większe.

Zawór zainstalowałem zgodnie z instrukcją z zaworem. Trochę zdziwiony jestem afriso dla starszych modeli  (I generacji) podaje nieco inne podłączenie jak na obrazku poniżej. No i teraz które jest poprawne?

image.png.2b2fa7735b36623660af9da082eef0fb.png

Edytowane przez Przemyslaw85