Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam pytanie odnosnie zainstalowania manometru czy w ogóle warto zakładać czy nie ?

Piec na jednym poziomie co grzejniki nad piecem 0,5 metra bojler do ciepłej wody i jakieś 2 metry nad piecem wyrównawczy .Pytanie moje jest takie czy jak założe manometr to będzie pokazywało mi stan wody w układzie czy w ogóle nie warto się w takie coś bawić .A jak tak to jaki załozyć ?

Opublikowano
...... .Pytanie moje jest takie czy jak założe manometr to będzie pokazywało mi stan wody w układzie....

no zaraz, manometr pokazuje ciesnienie w układzie w jakim jest zamontowany a nie pozim płynu w tymże układzie.

Opublikowano

widać kolega znalazł inne zastosowanie manometru, co przy użyciu paru wzorów matematycznych może mieć rację bytu. Osobiście jednak polecam obserwowanie wodomierza w trakcie napełniania instalacji.

Opublikowano
Witam

mam pytanie odnosnie zainstalowania manometru czy w ogóle warto zakładać czy nie ?

Piec na jednym poziomie co grzejniki nad piecem 0,5 metra bojler do ciepłej wody i jakieś 2 metry nad piecem wyrównawczy .Pytanie moje jest takie czy jak założe manometr to będzie pokazywało mi stan wody w układzie czy w ogóle nie warto się w takie coś bawić .A jak tak to jaki załozyć ?

Posiadam zainstalowany manometr o ciśnieniu 1 bara na rurce do naczynia wzbiorczego przy kotle. Pokazuje mi 0,7 bara ciśnienia statycznego instalacji. Oprócz tego oczywiście zawór bezp na 1,5 bara. Naczynie wzbiorcze na poddaszu, w przypadku np. przymarznięcia wody w naczyniu (np. silne mrozy) będę miał informację na manometrze przy kotle o wzroście ciśnienia.

Koszt niewielki i na pewno nie zaszkodzi.

• 13 lat później...
Opublikowano

Dzień dobry,

Nie chciałem zakładać nowego tematu, dlatego zapytam tutaj :)

Chcę założyć manometr w układzie C.O. w układzie otwartym na rurze wyjściowej pieca.

1. Czy tak umiejscowiony manometr pokaże mi zmiany ciśnienia podczas użytkowania instalacji?

2. Gdzie mogę kupić taki manometr, ponieważ wszystkie oferowane na stronach aukcyjnych nie mają nawet wypisanej tej wartości a sam producent Afriso deklaruję tylko 60 stopni C. Natomiast z pieca na pewno będzie wyższa temperatura. Z góry dziękuję za podpowiedź producenta.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Można założyć, ale z uwagi na wysokość słupa wody, wartości będą niskie, rzędu 0.5-0.7 bara .. Dlatego musisz szukać takiego o niskim wyskalowaniu , najwyżej do 2-2.5 bara.

Takie manometry można zakupić w sklepach technicznych z armatura hydrauliczna albo na Allegro. Bywają w ofercie np termocisnieniomierze wskazujące temperaturę i ciśnienie .

Oczywiście takie wskazania rzędu 0.5-0.7 bara będą jeśli masz piętro. Przy parterowym domu to przerost formy nad treścią .