demmsi Opublikowano 27 Stycznia 2022 #1 Opublikowano 27 Stycznia 2022 Cześć, posiadam taki sterownik jak w opisie i nie jestem w stanie uruchomić na nim poprawnego palenia w PID. Sęk w tym, że PID się uruchamia, ale działa to tak, że przebija temperaturę kotła zadaną i przechodzi w nadzór. Po sterowniku widać zaś, że próbuje modulować prace - zmienia dawki paliwa i obroty dmuchawy - ale robi to dość "nieskutecznie". Niby instrukcja jest prosta: A jednak mi się wygasza. Może miał ktoś do czynienia z tym sterownikiem? A może zbyt wiele od niego wymagam i tylko ratuje mnie 2 stan (praca, podtrzymanie). Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 27 Stycznia 2022 #2 Opublikowano 27 Stycznia 2022 (edytowane) Zmniejsz moc maksymalną kotła, do 10 Kw. Posiadasz za duży kocioł do tego metrażu. Za mocno się rozpędza, i przebija temperaturę, przechodząc w nadzór. Edytowane 27 Stycznia 2022 przez pochłaniacz literówka. Cytuj
demmsi Opublikowano 28 Stycznia 2022 Autor #3 Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zmniejszyłem do 10kW. Będę obserwował. Natomiast zastanawiam się nad minimalną mocą jaką powinien mieć ten sterownik ustawiony. Zakładałem, że będzie to około 20% mocy maksymalnej, czyli od 10kW wychodzi około 2kW, ale zastanawiam się czy to nie za mało. W tej chwili kocioł ma zadaną temp. 65 stopni. A W PID ma wahnięcia w granicach 63-67 stopni. Szukam sposobu aby je wygładzić, ale pewnie bez obserwacji - i zmiany mocy minimalnej nic nie uzyskam. Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 28 Stycznia 2022 #4 Opublikowano 28 Stycznia 2022 Takie wahania temperatury nie są groźne. Sprawdź, czy masz możliwość ustawienia temperatury, przy której kocioł się odstawi. Cytuj
demmsi Opublikowano 31 Stycznia 2022 Autor #5 Opublikowano 31 Stycznia 2022 Tak. Mam możliwość ustawienia temperatury przebicia, tj. nadwymiarowych stopni. W tej chwili mam ustawione na +6 stopni. Więc jak kocioł ma zadane 65 stopni. A wyliczy sobie, że nie zdaży wyhamować z mocą i dojdzie do 71 stopni to się odstawi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
🔧 Szukasz fachowca?
Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu
🔧 Potrzebujesz serwisu pompy ciepła?
Diagnostyka, naprawa, przegląd — firmy serwisowe z okolicy
Znajdź serwisDołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.