Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Jestem na etapie romontu, zaczęło się od wymiany instalacji wody użytkowej. Wcześniej zamontowane były rury PVC, które zawiodły i przeprowadziłem gruntowną wymianę. Założony został rozdzielacz miedziany a do każdego punktu odbioru poprowadzony osobny PEX 16.

Teraz łazienki mam rozbebeszone i chciałbym żeby było w nich ogrzewanie podłogowe. Jako że nie mam zamiaru skuwać podłogi (chociaż wiem, że to lepsze rozwiązanie), postanowiłem że zrobię bruzdy i pociągnę nimi PEX. 

Prawdopodobnie zrobię to samo na całej powierzchni domu, znaczy się prawie na całej.  Dom bowiem jest podpiwniczony. Położony jest on na wzniesieniu i od północnej strony wchodzi się drzwiami, a od południa na wysokości ok 1,2 jest poziom gruntu.

Piwnicy na razie nie chciałbym ruszać, a zająć się pierwszą, a następnie drugą kondygnacją.

Piec jaki posiadam to tzw. kopciuch - na wszystko. Układ otwarty, grupa pompowa, instalacja miedziana (kapiąca), grzejniki aluminiowe. Jako że piec będzie do wymiany, a jestem w trakcie remontu, chciałbym przygotować instalacje w taki sposób by późniejsze przepięcie na załóżmy gaz, pompę ciepła, czy inne ustrojstwo kosztowało jak najmniej pieniędzy jak i pracy. 

Macie jakieś pomysły? Priorytetem jest tu łazienka na pierwszym piętrze, następnie całe piętro. 

Później ewentualnie, łazienka na drugim piętrze i drugie piętro.

Dom - dwie warstwy suporka, między warstwami 5cm styropianu po zewnątrz dodatkowe 5cm. Każdy strop 12cm +4cm styropian + 6cm wylewki.

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks