Kacx Opublikowano 29 Września 2021 #1 Opublikowano 29 Września 2021 Witam. Poszukuję hydraulika/instalatora który potrafi zmontować instalację grawitacyjną z buforem ciepła która będzie w całości pracować na grawitacji. I jak wysoko nad powrotem z kotła musi być dół bufora ciepła by grawitacja działała ? Cytuj
Kacx Opublikowano 30 Września 2021 Autor #2 Opublikowano 30 Września 2021 Naprawdę nie ma już dzisiejszych czasach instalatora który potrafi podłączyć instalację grawitacyjną? Naprawdę wszyscy przeszli na pompki ?😲 Cytuj
sambor Opublikowano 30 Września 2021 #3 Opublikowano 30 Września 2021 Kolega widać, nie zna zasady działania instalacji grawitacyjnej, poszukaj w necie jakie są wymagania takiej instalacji. Cytuj
Kacx Opublikowano 30 Września 2021 Autor #4 Opublikowano 30 Września 2021 Instalację grawitacyjną mam i ona działa chcę tylko do niej dołożyć bufor ciepła tak z 1500-2000 litry ale żeby instalacja dalej działała na grawitacji bez pompek. Cytuj
sambor Opublikowano 30 Września 2021 #5 Opublikowano 30 Września 2021 Mam to nie znaczy, że wiem. Cytuj
Kacx Opublikowano 30 Września 2021 Autor #6 Opublikowano 30 Września 2021 I właśnie dlatego, że nie wiem nie znam się na zasadach działania instalacji poszukuję instalatora który by to podłączył. Cytuj
sambor Opublikowano 30 Września 2021 #7 Opublikowano 30 Września 2021 To nie jest prosta sprawa- grawitacyjne instalacje działają na zasadzie różnicy temperatur między zasilaniem a powrotem( różnicy gęstości wody w układzie zasilanie - powrót) Po pierwsze bufor zawsze będzie naładowany max do ok 80C, im wyższa temp na buforze tym słabiej się ładuje. Z praktyki wiadomo że w takiej instalacji za dużo ciepła zostanie w buforze niewykorzystane, więc dlatego stosuje się pompki Cytuj
Kacx Opublikowano 1 Października 2021 Autor #8 Opublikowano 1 Października 2021 Czyli do 99.99 stopni się nie naładuje ? Chodzi o to że grawitacja nie działa poniżej określonej temperatury? Cytuj
sambor Opublikowano 1 Października 2021 #9 Opublikowano 1 Października 2021 Ja mam bufor z kotłem DS w układzie zamkniętym i raz czy dwa ładowałem górę bufora do 105C. Ale nawet z pompą ta opcja ciężko idzie. W necie są materiały ( dla studentów) do policzenia instalacji grawitacyjnej - pobierz je i policz co i jak Ale nigdzie tam nie ma bufora. Cytuj
Kacx Opublikowano 1 Października 2021 Autor #10 Opublikowano 1 Października 2021 A może jacyś urzytkownicy mają bufor i instalacje w pełni grawitacyjną i mogli by się wypowiedzieć ? Cytuj
Kacx Opublikowano 2 Października 2021 Autor #11 Opublikowano 2 Października 2021 Na jakiej wysokości musi być wyżej powrót z bufora ciepła niż powrót kotła by woda sama krążyła ? Cytuj
PioBin Opublikowano 2 Października 2021 #12 Opublikowano 2 Października 2021 (edytowane) 12-15cm mam u siebie. Miedz 35, ksztaltki 5/4”, odleglosc kociol -bufor 1,5m. ps. Ladowanie bufora grawitacyjnie uwazan za nietrafione. Edytowane 2 Października 2021 przez PioBin Cytuj
Kacx Opublikowano 3 Października 2021 Autor #13 Opublikowano 3 Października 2021 20 godzin temu, PioBin napisał: 12-15cm mam u siebie. Miedz 35, ksztaltki 5/4”, odleglosc kociol -bufor 1,5m. ps. Ladowanie bufora grawitacyjnie uwazan za nietrafione. Dlaczego uważasz, za nietrafione ? Grawitacja strasznie wolno działa i nie nadąża przepchać ciepła do bufora i kocioł się gotuje gdy dostanie miodu w palnik ? Cytuj
PioBin Opublikowano 3 Października 2021 #14 Opublikowano 3 Października 2021 Z najprostszego powodu. Bardzo duzej roznicy temperatur miedzy gora a dolem. Bufor jest wykorzystany w 30-50%. Zrobilem tak u siebie gdyz ja mam zbiornik CWU w srodku (na gorze) bufora. Wiec w razie “W” braku pradu zaladuje sobie cieplo do umycia sie i to by bylo na tyle. Sprawdzone bylo to raz moze dwa razy. Zadzialalo i to by bylo na tyle przez 4lata. Cytuj
Kacx Opublikowano 3 Października 2021 Autor #15 Opublikowano 3 Października 2021 Godzinę temu, PioBin napisał: Bardzo duzej roznicy temperatur miedzy gora a dolem. Bufor jest wykorzystany w 30-50%. To znaczy że nie naładuje się cały do 98 stopni ? Cytuj
sambor Opublikowano 3 Października 2021 #16 Opublikowano 3 Października 2021 W dniu 30.09.2021 o 22:43, sambor napisał: Po pierwsze bufor zawsze będzie naładowany max do ok 80C, im wyższa temp na buforze tym słabiej się ładuje. Z praktyki wiadomo że w takiej instalacji za dużo ciepła zostanie w buforze niewykorzystane, więc dlatego stosuje się pompki O tym ci już pisałem, a ty nadal drążysz , a nuż ktoś ci przytaknie. Cytuj
Kacx Opublikowano 3 Października 2021 Autor #17 Opublikowano 3 Października 2021 (edytowane) To dlaczego do kaloryfera nawet na 2 piętrze dojdzie i 95 stopni a do bufora 0.5metra od kotła już nie dojdzie i to jeszcze 2 calową rurą gdzie do kaloryfera idzie cieńsza rura? Edytowane 3 Października 2021 przez Kacx Cytuj
PioBin Opublikowano 3 Października 2021 #18 Opublikowano 3 Października 2021 To postaw bufor na drugim pietrze. I sie naladuje caly. Aha… A potem sprobuj go rozladowac do kaloryferow na pierwszym pietsze grawitacyjnie. Rob i zobaczysz… Cytuj
Kacx Opublikowano 4 Października 2021 Autor #19 Opublikowano 4 Października 2021 Po co mam robić jak nie będzie działać. A skoro działać nie będzie to nie będę montował wcale tego bufora i tyle. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi