Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowy węzeł cieplny Danfoss ECL Comfort 310 vs cieplik z sieci miejskiej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

z uwagi na wysokie koszty ogrzewania "starego" domu zdecydowałem się na wymianę węzła cieplnego na nowy. Jest w nim między innymi ECL Comfort 310 z firmy Danfoss.

Koszty ogrzewania domu około 200m2 to 700/800zł miesięcznie, przy załączaniu go w godzinach 16:00-23:00.

Mam nadzieję że aktualny nowy węzeł zredukuje te koszty lub wydłuży czas ogrzewania domu przy ww kosztach.

Czy węzeł/ogrzewanie powinno być cały czas włączone?

Opublikowano

Takie studzenie i grzanie domu na pewno nie zredukuje Ci kosztów ogrzewania. Lepiej grzać cały czas. Na przykład niższą temperaturą w godzinach 23-16 a trochę wyższą od 16-23. Tylko musisz pamiętać że te różnice temperatur nie mogą być za duże.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U mnie w domu zawsze było zimno, odkąd mamy małe dziecko, zmuszony byłem na "interwencję" Twoja odpowiedz dużo mi dała. Jaką temperaturę sugerujesz? To samo tyczy się ciepłej wody?

Opublikowano

Co do temperatury to musisz dobrać pod siebie/domowników. Ja np. utrzymuję w domu 23 stopnie i wszystkim taka temperatura pasuje. Jeśli chodzi o ciepła wodę to u siebie grzeję bojler do 60 stopni z histerezą 15-tu stopni. Czyli ponowne grzanie bojlera nastąpi gdy temperatura wody spadnie do 45 stopni.

Opublikowano

Tak całą dobę utrzymuje około 23 stopni. Tylko że ja mam swoje własne ogrzewanie,nie korzystam z miejskiego ciepła.

Opublikowano (edytowane)

@Szekla666Niezależnie od typu ogrzewania, wyłączanie grzania powoduje tylko problemy. Gdy ogrzewanie będzie chodziło przez całą dobę, uzupełniasz tylko straty ciepła które uleciało. Dom masz już stale ciepły, komfort nieporównywalny z tym codziennym rozgrzewaniem a rachunki za ciepło mogą sie okazać podobne, albo nawet niższe. Żeby rozgrzać wychłodzony dom potrzebujesz znacznie więcej ciepła niż na jego podtrzymanie.

Edytowane przez carinus
  • Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Tam nie ma kotla.

Cieplo jest dostarczone i jedyna droga to zmniejszyc straty w budynku (za cieplomierzem).

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Napisałem wyraźnie " niezależnie od typu ogrzewania" wyziębianie budynku nie poprawi oszczędności na ogrzewaniu tym bardziej komfortu cieplnego, gdzie mamy jeszcze małe dziecko.

• Lubię to 1
Opublikowano

Bardziej pomocny będzie jakiś wywiad z sąsiadami w podobnym budynku i pytania jak grzeją, czy wprowadzali zmiany w sposobie regulacji temperatury i jak im to finansowo wychodzi.

• 3 lata później...
Opublikowano

Pytanie do autora posta , czy "faktycznie" rachunki zeszły w dół? Ja mam nowy dom + węzeł danfosa i ogrzewanie miejskie. W całym domu podłogówka sterowana ECL 310 + czujnik temperatury zewnętrzny , reszta na rotamertach ustawiona i generalnie dramat ..... 

Szukam po internecie jak to dziadostwo ustawić aby chodziło cały czas ale ekonomicznie, bo zżera tylke GJ że rachunki po 1500 zł jak jest -1 .... także może ktoś coś doradzi? Bo nie wiem czy miejskie ciepło jest tak drogie i nie ważne co i tak będzie drogo czy może odciąć się od nich i wstawić pompę ciepla tylko czy rachunki będą niższe ?? 

Mam obawy że mam wszystko źle skonfigurowane ... 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.11.2024 o 18:15, Kristoferix napisał(a):

Pytanie do autora posta , czy "faktycznie" rachunki zeszły w dół? Ja mam nowy dom + węzeł danfosa i ogrzewanie miejskie. W całym domu podłogówka sterowana ECL 310 + czujnik temperatury zewnętrzny , reszta na rotamertach ustawiona i generalnie dramat ..... 

Szukam po internecie jak to dziadostwo ustawić aby chodziło cały czas ale ekonomicznie, bo zżera tylke GJ że rachunki po 1500 zł jak jest -1 .... także może ktoś coś doradzi? Bo nie wiem czy miejskie ciepło jest tak drogie i nie ważne co i tak będzie drogo czy może odciąć się od nich i wstawić pompę ciepla tylko czy rachunki będą niższe ?? 

Mam obawy że mam wszystko źle skonfigurowane ... 

cześć,

Jak sytuacja u Ciebie? 1500zł a ile to GJ miesięcznie u Ciebie? ubiegłą zimę miałem max 7 GJ (nowy budynek 110m2)

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu