Grand87 Opublikowano 4 Grudnia 2020 #1 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Cześć, Na wstępie chciałbym powiedzieć, że nie chciałem zakładać tu tego wątku. Myślałem, że sobie poradzę, zwłaszcza że cała budowę udawało mi się nie pisać po forach, a jednak... Jest to mój pierwszy sezon grzewczy w nowym domu. 160m2, + garaż 20 wszędzie podłogówka Na piecu 60 st, na CO 28st, CWU 40st, w domu 22,5-23,5. Dom ocieplony 20cm styro grafit, 3 szyby, dacg 30 cm wełny. Najpierw przeraziło mnie spalanie na poziomie 25 - 30 kg przy obecnych temperaturach, ale jak zacząłem czytać to chyba jest ok, zwłaszcza jak na pierwszy rok grzania. Jednak przy okazji poczytałem inne wątki i widzę że chyba mam za niską temperaturę powrotu. Do niedawna miałem ustawioną temperaturę załączania pomp na 30 st i pompy chodziły cały czas - nie zwracałem na to uwagi, jednak wiele osób piszę , że ma tą temperaturę ustawioną na poziomie temperatury pieca. Gdy zmieniłem na wartość 60st, temperatura powrotu znacznie spadła do 29 st. Czy wszystko ok ? Poniżej zdjęcia mojej instalacji. Cytuj
Kazio321 Opublikowano 4 Grudnia 2020 #2 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Temperatura powrotu jest strasznie niska . Kociol jest zalewany zimna woda i dlatego tak dużo pali . Cytuj
Grand87 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Autor #3 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Jak ustawioną temperaturę załączania pomp na mniej, np 30 st , tak jak wcześniej miałem ( nie wiem czemu ) temperatura powrotu była na poziomie 40 st, ale wtedy pompy chodziły cały czas. Dodatkowo po kąpieli temperatura na piecu potrafiła spaść do 45 st. Może mam niepoprawnie wykonane w instalacji? Jest na forum może jakiś specjalista z dolnego śląska, który zna się na SASie ? Z chęcią chciałbym aby ktoś przyjechał i rzucił na to fachowym okiem. Cytuj
Kazio321 Opublikowano 4 Grudnia 2020 #4 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Narysuj schemat instalacji jak potrafisz to coś się podpowie Cytuj
Grand87 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Autor #5 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Ok, znalazłem ustawienia minimalnej temperatury powrotu na sterowniku. Miałem ustawione 20 st, dałem 40st. .Bedę obserwował i sprawdzał. Jak sobie nie poradzę, wrócę do wątku, ale dzięki. Mam nadzieję, że to tylko początki są takie ciężkie :) Cytuj
Kazio321 Opublikowano 4 Grudnia 2020 #6 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Tego nie włączaj jak nie masz pompy kotłowej Cytuj
Grand87 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Autor #7 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Ok, nie wyłączyłem, tylko zwiększyłem minimalną temperaturę powrotu. Zobaczymy co to da. Cytuj
Kazio321 Opublikowano 4 Grudnia 2020 #8 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Pisałem żebyś nie włączał tej funkcji, nie masz pompy kotłowej to nic to ci nie da w dodatku sporo namiesza . Cytuj
Grand87 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Autor #9 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Ok, czyli szukam speca. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi