Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro smart + Afriso Pro click 4D nie trzyma kalibracji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie ! 

Mam taki problem , widziałem na forum parę takich tematów z takim problemem , ale w sumie żaden z nich nie został opisany , że został rozwiązany . Posiadam piec od roku defro smart pelletowy + zawór 4D afriso pro click . W tym sezonie grzewczym zauważyłem problem z ów zaworem . Mianowicie > Zrobię np. teraz kalibrację i jest git , ale z każdym wygaszeniem i rozpaleniem zawór się rozjeżdża względem tego co pokazuje sterownik . Np. z rana przyjdę i na sterowniku TECH pokazuje 100% a na zaworze jest 95 % , stan ten z dnia na dzien bedzie się pogarszał . Największa rozbieżność i niedogrzewanie domu było jak na zaworze pokazywał ok 50% a na sterowniku było 100% , czyli ostre przekłamywanie . Napisałem do afriso kazali nagrać filmik z czasów otiwerania . OK. od zera do 100% otwierał się w 126 sek . ( fabrycznie powinien w 120 ) mówię ok to tego wina . Otóż guzik ! Pożyczyłem od znajomego hydraulika cały siłownik , zamontowałem , skalibrowałem wsio git . z rana przychodzę i to samo rozbieżność jest i będzie się powiększać . No i teraz kluczowe pytanie , czy ktoś miał i rozwiązał problem  ? Do defro dzwoniłem to jeden gościu mówił aaaa panie to tak ma być , a drugi a nie to wina zaworu Panieeee .... No i teraz jest problem , typowa spychologia . Może ktoś ogarnął temat ? 

A i oczywiście ochrona powrotu wyłączona - to nie tego wina 

Ustawianie czasu np. 126 sekund również nie przyniosło żadnego skutku 

W załączniku rozbieżność po ok 10 h od zamontowania 

IMG_3167.MOV

Edytowane przez sebok92
Opublikowano (edytowane)

Czas otwierania masz 120s wpisany w sterownik? Czas próbkowania lub histereza nie są zbyt małe i zawór nie kręci się non stop w tę i z powrotem?

Takie przesunięcie, jak na filmiku, to jest nic.

Edytowane przez HarryH
Opublikowano (edytowane)

Nie właśnie po kalibracji bardzo łądnie się zachowuje . Czas jest oczywiscie wpisany 120 sekund , choć nowy który dopiero wyjąłem z opakówki otwiera się też w 124 sekundy . Czas próbkowania jest taki sam jak był rok temu , histereza 1 st także również spoko . Ja rozumiem problem , żeby nie mógł trafić w zadaną temp , ale jak np. piec się wyłączy i nie pracuje bo dogrzał a temp spadła na piecu i zawór 100D otworzył się na 100% według sterownika to powinien fizycznie byc rowniez otwarty w 100% tak czy nie ? Bo po tygodniu czasu z tego mam , że na sterowniku jest 100% a na siłowniku 50% i jest masakra 

Edytowane przez sebok92
pomyłka w liczbach
Opublikowano (edytowane)

Mój sterownik sam sobie kalibruje identyczny siłownik, jak Twój, co 2 dni. Ale różnice między sterownikiem, a podziałką na zaworze na pewno nie przekraczają 5%. Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy, to zatarcie zaworu lub jakiś śmieć w świetle zaworu. Wtedy siłownik może źle się kalibrować, bo wzrost oporu lub oparcie o tego śmiecia będzie odczytywać jako całkowite zamknięcie.

Edit: wejdź w tryb ręczny i zobacz, czy zawór kręci się płynnie od 0 do 100 i z powrotem, a potem zobacz, czy przy kalibracji obraca się w pełnym zakresie (o ile pamiętam, kalibruje się automatycznie po wyjściu z trybu ręcznego)

Edytowane przez HarryH
Opublikowano

Dzięki za odpowiedz !

Sluchaj nie wiem jak to sprawdzić ale jakiś czas temu testowałem piec na pracy stałej przez 7 dni i przeglądałem na bieżąco wykresy zaworów c.o itp i nie zauwazylem żadnej kalibracji , choć nie Ty pierwszy mowisz mi że takowa powinna się wykonywać. Nie wiesz gdzie to sprawdzić w APC-3 ?  Ogólnie instalacja ma rok. Siłownik ściągałem i sam zawór kręci się z łatwością o 360 stopni i w jedna i w drugą. Sam manualny test robiłem i na dodatek telefonem nagrywałem i kręci się w pełnym zakresie bez przystanków. Styki są Ok bo mówię teraz zupełnie nowy siłownik założyłem. 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli masz emoduł, to zobaczysz skok temperatury za zaworem. Jeśli nie, to możesz zauważyć ząbek na wykresie temperatury CO na sterowniku. Samo zdarzenie kalibracji nie jest nigdzie zapisywane. 

Zawór CO możesz też usłyszeć lub poczuć na rurach, jeśli zamiast ustawionych 44 nagle masz wywalone na instalacje 65C bezpośrednio z kotła. 

Edytowane przez HarryH
Opublikowano

Tak wiem. Dlatego mówię jak testowałem piec 7 dni stałej pracy to nie było żadnego zęba. Stała praca tyle czasu. Stała temp na wyjściu na grzejniki , tam gdzie powinna się zmienić w czasie kalibracji. 

Zastanawiam się jeszcze bo już popadam w bezskrajnosc. Żeby zmienić typ zaworu z CO na PODŁOGOWY. Może to coś zmieni już sam nie wiem :/ 

Opublikowano (edytowane)

Zmienia diametralnie - zawór na CO przy kalibracji otwiera się na 100%, a przy podłogowym domyka do 0%. Ja mam podłogowy, choć ogrzewanie  jest na grzejnikach. Ograniczeniem jest maksymalna temperatura 50 C, ale i tak widzę, że masz mniej ustawione. Dzięki temu nie ma tego strzału gorącej wody, a następnie obniżenia powrotu.

Edytowane przez HarryH
Opublikowano

Może przy podłogowym robi się kalibracja ?  Czyli jak piec się w wyłączy to startuje od 0% zawór. To nawet lepiej pewnie bo nie chluśnie od razu zimna woda w układ chyba. Aczkolwiek zaworu mi to nie naprawia :/ szlak by to ...  chyba serwis musi przyjechać. 

Opublikowano

Nie - zawór domyka się do 0% w kalibracji i od razu ustawia na minimalne otwarcie (domyślnie 5%). Jeśli startuje zimny kocioł i masz dodatkowo włączona ochronę powrotu - to zawór ustawiony jest na minimalne otwarcie do momentu, aż temperatura na powrocie osiągnie ustawione przez Ciebie minimum. Jeśli przy właczonej ochronie powrotu temperatura powrotu spadnie - zawór domknie się do tego minimum.

Opublikowano

Nie nie korzystam z ochrony powrotu na4D. Pompa przewałowa pracuje za to. To jak zimny startuje bez ochrony to tez startuje od minimalnej czy od 100 bo zadana będzie np. 42 ? 

Opublikowano

Przy włączonym kotle zawór będzie się ustawiał na temperaturę zadaną, nawet gdy wyłączy się pompa. Czyli jeżeli kocioł ostygnie poniżej zadanej zaworu, to otworzy się całkiem.

Opublikowano
13 godzin temu, HarryH napisał:

Przy włączonym kotle zawór będzie się ustawiał na temperaturę zadaną, nawet gdy wyłączy się pompa. Czyli jeżeli kocioł ostygnie poniżej zadanej zaworu, to otworzy się całkiem.

Jaki masz ustawiony "zakres proporcjonalności" i "stałą czasu całkowania" ? 

Opublikowano (edytowane)

Przecież napisałem ci to 2 razy w 4 i 6 poście. A potem jeszcze 2 w 8 i 10.

Edytowane przez HarryH