Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Ustawienie pieca na minimum przez okres zimowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam forumowicz贸w.Od wrze艣nia jestem posiadaczem domu i chcia艂bym przez okres zimowy go ogrzewa膰 cho膰 na minimum.Pow贸d jest taki ze to deweloperka i tylko popo艂udniami mam czas go wyka艅cza膰.Nie chce spuszcza膰 wody bo tez chce mie膰 troch臋 ciep艂o.Piec uruchomi艂em i mam w艂膮czony tryb eco i zauwa偶y艂em ze piec tylko troch臋 puszcza ciep艂a na grzejniki i og贸lnie to nic nie daje,trzyma temperatur臋 na聽聽piecu a nie ogrzewa pomieszcze艅.Chodzi mi o temperatur臋 w przedziale 15 a 18 stopni tyle wystarczy.Poprosze mo偶e o jakie艣 proste nastawy.dzi臋ki.piec tekla na pelet12 kw.

Edytowane przez Karokaro10
Opublikowano

Nastawy fabryczne , ot jakie pytanie taka odpowied藕 :)

Wys艂ane z mojego Mi 9T przy u偶yciu Tapatalka

Opublikowano

Jaki piec, jakie paliwo, jakie nastawy, itd

Wys艂ane z mojego Mi 9T przy u偶yciu Tapatalka

Opublikowano

Tekla 12 kw,pelet i reszta zale偶y od cCiebie jak ustawi膰 偶eby chodzi艂 ekonomicznie bo i tak tam nie mieszkam.dzi臋ki.

Opublikowano

Skoro kocio艂 trzyma temperatur臋 zadan膮, to przyczyna braku ogrzewania le偶y w instalacji. Masz panel pokojowy ? mo偶e kt贸ry艣 zaw贸r trzeba poregulowa膰. Opisz jak jest zbudowana instalacja, to wtedy kto艣 na pewno pomo偶e. Nikt nie wywr贸偶y z fus贸w co trzeba tam zrobi膰.

Opublikowano

Zauwa偶y艂em ze tak jak piszesz trzyma temperatur臋 zadan膮 i puszcza tylko przez kr贸tki okres wod臋 na grzejniki potem gdy wygasza si臋 piec pompka odrazu staje i nie ogrzewa grzejnik贸w.Po prze艂膮czeniu na tryb sta艂y odrazu pompka rusza i idzie ciep艂o na grzejniki.Wiec nie rozumiem trybu eko bo on nic nie daje a fakt ze bierze ma艂o peletu ale nie ogrzewa pomieszcze艅. Mo偶e mam nastawy za ma艂e na ten tryb.

Opublikowano

W jaki spos贸b masz regulowan膮 temperatur臋 w pomieszczeniach ?

Opublikowano

Czujnik pogodowy ale mo偶liwe ze mam ustawiony tryb pracy r臋czny wiec nie reaguje na nastawy 聽temperatury z zewn膮trz.A jakby艣 Ty ustawi艂 piec 偶eby by艂a temperatura 聽od 15 do 18 stopni.Jaki艣 pomys艂.

Opublikowano
Godzin臋 temu, Karokaro10 napisa艂:

.Piec uruchomi艂em i mam w艂膮czony tryb eco i zauwa偶y艂em ze piec tylko troch臋 puszcza ciep艂a na grzejniki i og贸lnie to nic nie daje,trzyma temperatur臋 na聽聽piecu a nie ogrzewa pomieszcze艅.Chodzi mi o temperatur臋 w przedziale 15 a 18

Czy ty chcesz na kotle mie膰 te 18 stopni ? Dobrze Ci臋 rozumiem ?聽

Opublikowano

Czujnik pogodowy pracuje 聽z panelem pokojowym, oraz zaworem czterodrogowym. Tak to powinno wygl膮da膰, z tego co si臋 orientuj臋.聽

Czy tak to u Ciebie wygl膮da ?

Czy posiadasz mo偶e zawory termostatyczne na grzejnikach ?

Opublikowano

Zawory na grzejnikach mam,zaw贸r czterodrogowy mam a temperatur臋 od 15 do 18 stopni chce mie膰 w pomieszczeniach.

8 minut temu, FAFA艁 napisa艂:

Czy ty chcesz na kotle mie膰 te 18 stopni ? Dobrze Ci臋 rozumiem ?聽

W pomieszczeniach.

Opublikowano

Ustaw na zaworach warto艣膰 3 , wy艂膮cz tryb eco, i niech tak pracuje. Jak piszesz, masz nowy dom, wi臋c musi wyschn膮膰, do czego potrzebuje ciep艂a. Na pocz膮tku b臋dzie sporo zu偶ywa艂 opa艂u, ale to ca艂kiem normalne.聽 Nie sugeruj si臋 tym, 偶e grzejniki czasem b臋d膮 zimne, bo po nagrzaniu pomieszczenia do danej temperatury zaw贸r termostatyczny odetnie zasilanie, a kocio艂 zmniejszy swoj膮 prac臋. To tak po kr贸tce. Musisz da膰 instalacji czas na dogrzanie pomieszcze艅. To mo偶e potrwa膰.

• Zgadzam si臋 1
Opublikowano

S艂uchaj dom jest suchutki dobry rok sta艂聽zanim go kupi艂em.Ok tryb eco ale ustawi膰 go na program sta艂y tzn r臋czny czy pogodowy?

Opublikowano (edytowane)

Masz pogod贸wk臋, wi臋c korzystaj z niej. Pozb膮d藕 si臋 trybu eco i powinno dzia艂a膰. Jak dom z艂apie temperatur臋, to kocio艂 te偶 przestanie pracowa膰, i b臋dzie tylko uzupe艂nia艂 straty ciep艂a.聽

Edytowane przez poch艂aniacz

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.