Skocz do zawartości
IGNOROWANY

MPM DS25 + BUFOR 800L schemat instalacji.

Atomek74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam grono, to mój pierwszy post. Czasu zostało niewiele i zimno puka do naszych drzwi więc trzeba sie w końcu wziąć za modernizacje instalacji. Mieszkam w domu 210 m2 z dobudowanym garażem 70m2 po podłodze i 4 m wysokości nad którym jest strych o podobnej powierzchni 3,5m wys z dachem dwuspadowym. który z czasem będe zagospodarowywał. Na dole w dużym garażu mam nagrzewnice volkano a na górze planuje za 3-4 lata założyc podłogowe (salon) i ewentualnie dopożyczyć o kominek lub dużą koze. Na dzień dzisiejszy mieszkiam w starej czesci 2 pietra po 70m2 plus taka sama piwnica, w piwnicy kotłownia. Całość starej części zbudowana z gazobetonu i ocieplona 10cm styropianem, cześć nowa  niedawno dobudowana (garaż +strych) silka 16 i ocieplona 15cm grafitem. Na tę chwilę skupiam sie na czesci starej w której mieszkam + garaż w którym pracuje. Jest tu stara prosta instalacja C.o z zwykłym śmieciuchem z naczyniem otwartym na pietrach grzejniki w garażu jak juz wspomniałem nagrzewnica wodna. Zakupiłem niedawno mpm ds25 oraz bufor 800l i (czyste powietrze)zastanawiam sie czy aby nie dokupić jeszcze jednego bufora. Chciałbym żeby moja instalacja była jak najprostsza. Planuje żeby kocioł zasilił na te chwilę jeden ale w przyszłości 2 bufory. Przewiduje na powrocie zawór 3 drożny w celu ochrony kotła pompke obiegową ale chciałbym tez żeby instalacja pomiędzy kotłem a buforem działała również w sposób grawitacyjny w razie przerwy dostaw prądu. Z bufora woda popłynęła by na grzejniki oraz na nagrzewnice wody, byc może lepiej byłoby mieć jednak dwa bufory i w pierwszej kolejności ogrzewać bufor na dom a po nagrzaniu grzać bufor drugi w razie potrzeb zasilający nagrzewnicę wody. W dodatku muszę ogrzać jeszcze zbiornik 150-200l CWU. Ponadto chciałbym uwzględnić jeszcze w instalacji taki baypas który powodowałby że po dłuższej przerwie w ogrzewaniu można byłoby na poczatku ominąć grzanie bufora i przestąpić odrazu do grzania grzejników w pomieszczeniach żeby szybko i doraźnie ogrzać dom po czym przystąpić do grzania bufora. Oczywiście tylko w sytuacjach jakiegoś dłuższego wyjazdu itp. Może ktos z użytkowników coś sensownego zaproponować jakis schemat takiej instalacji rozumiem że dojda pompy obiegowe zasilające kaloryfery i nagrzewnice wody oraz zawory cztero, bądz trzydrogowe na grzejniki. dobrze aby ta instalacja była przygotowana żeby w przyszłości rozprowadzic jeszcze ogrzewanie podłogowe na strychu który kiedys zaadoptuje. A może jakiegos kumatego montera z moich okolic ( warm- mazurskie) który by sie z tym ogarną ? To byłoby najlepsze rozwiązanie ale ja takiego nie znam :-)

Edytowane przez Atomek74
pomyłka

800l to troche mało jak do 25kw ale na początek ok. Ps czym chcesz palić?

Tu masz schematy podłączen bufora https://czysteogrzewanie.pl/jak-to-sie-robi/bufor-ciepla/

Hallo Atom! 

Bufor 800 litrów:

Lubię trochę policzyć...więc do kotła wejdzie ok. 30 kg drewna. uzysk ciepła będzie ok. 90 kWh; palić to będzie się ok. 4 godzin. Jeśli pobór ciepła na dom będzie 7 kWh, czyli bufor uzyska 62 kWh minus jakieś straty...czyli  w zasadzie będzie "pełen" pod 100 stopni. bufor będzie grzał dom ok. 9 godzin. Razem ok. 13 godzin grzania domu.

Bufor 1600 litrów:

wsad jak wyżej; będzie naładowany ok. 60 stopni. czyli żeby naładować do pełna bufor 1600 litrów  trzeba po 4 godzinach naładować drewna w kocioł. Czyli konieczna  obsługa kotła po 4 godz. pracy. i teraz będzie grzał  ok. 17 godzin...razem 25 godzin grzania domu; 

Dla mnie wolałbym bufor 800l i co 12 godzin lecieć do kotła niż pilnować po 4 godz. ponowny załadunek,; Jak nie dopilnuję drugiego załadunku, to bufor 1600 l nie ma większego sensu. Takie moje wydziwiania...

POzdro

Mam 800l bufora przy kotle DS ok 14kW, z kotla podczas pracy bez problemu wyciągam ponad 25kW mocy cieplnej - pomiar ciepłomierzem i taka pojemność wystarcza mi na noc grzania domu przy - ok -17C.

Większy nie ma sensu w mojej instalacji, ale przy kotle 25kW  można się pokusić na trochę większy np 1200-1500l.

dziękuje za rzeczową wiedzę. Kupiłem  taki bufor bo jedynie 800l wchodził mi na wysokość i szerokość do kotłowni. Mógłbym dokupić jeszcze jeden ale czytając wasze komentarze zastanawiam sie czy ma to jakiś sens?