Skocz do zawartości
IGNOROWANY

identyfikacja producenta

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano

Może ktoś wie kto jest producentem tego rozdzielacza (zdjęcie) lub jakie rotametry dostępne na rynku mogą pasować, gdyż te co mam zaczynają przeciekać a ponieważ są zarośnięte więc nie widzę przepływu. Instalacja jest z przed 14 lat i wszystkie przepływy są mocno rozregulowane a do tego jeszcze zaczynają przeciekać

Dziękuję za podpowiedzi.

ALUKO

IMG_20201007_104015.jpg

IMG_20201007_104030.jpg

Opublikowano (edytowane)

Na dolnej belce masz logo producenta . PURMO  ,  te głowice na powrocie tego rozdzielacza to wielki błąd .

Edytowane przez tomekb
Opublikowano (edytowane)

Nie jest to PURMO!

Servis PURMO w Niemczech twierdzi, że prawdopodobnie jest to czeska podróbka a kota PURMO  nakleił ktoś dla draki.

A dla czego głowice to błąd? Czy nie można potraktować pętli podłogówki jak zwykłego grzejnika?

A czy te głowice standartowo montowan i sterowane przez termostat (zresztą wg dziwnego algorytmu) to nie to samo zamknij-otwórz?

Pozdr

aluko

Edytowane przez aluko
Opublikowano

Witam,  całkiem możliwe,  że to podróbka, jak chcesz to mogę Ci dopasować rotametry do twojego rozdzielacza potrzebowałbym tylko dwa wymiary , jeśli chodzi o głowice to zwykłe głowice grzejnikowe badają temperaturę otoczenia , czyli w twoim przypadku okolice rozdzielacza , są też głowice ,,zawory" tkz. RTL,  które badają temperaturę korpusu tego zaworu i powinno się je montować na powrocie podłogi ale nie na rozdzielaczu dlatego ,że belka rozdzielacza cała się nagrzewa nie koniecznie od tego obwodu na którym chcemy regulować temperaturę i wtedy występują duże przekłamania . Pozdr . Tomek B

Opublikowano

Wielkie Dzięki za odpowiedź.

Z informacji jakie dotychczas uzyskałem od "fachowców" wynika , że rotametry stanowią całość z częścią dolna wkręconą w rurę rozdzielacza i chyba należy traktować to jako komplet.

Co do głowic to rzeczywiście one tak działają, ale czy rozchodzi się o 0,2 stopnia C?

Dotychczas traktowałem je jako zawory otwórz-zamknij a nie jako termostaty.

W załączeniu przesyłam foto rotametru, który szczęśliwie wykręciłem i po ponownym wkręceniu nie cieknie!

Nie udało mi się zdjęcie szklanej części aby wyczyścić, chyba jest przyklejona.

Pozdrawiam

aluko

IMG_20201008_084149.jpg

Opublikowano

Witam , nie rozchodzi się o 0,2 stopnie , bo nawet jak będziesz miał  te głowice otwarte na maxa to jak się zrobi ciepło w otoczeniu rozdzielacza to wszystkie obwody mogą się zamknąć, jeśli głowice są sprawne to nawet powinny się zamknąć .

Opublikowano

Głowica tak działa jak temperatura otoczenia wzrasta to tłoczek, który jest wewnątrz ,,mieszka" w głowicy , naciska na iglicę zaworu grzejnikowego lub tego w rozdzielaczu i go zamyka.

Jeśli chodzi o rotametr to nie swoich rotametrów nie naprawiam , ale jak już wspomniałem mogę dostosować moje do twojej belki , tylko potrzebowałbym parę wymiarów ( rodzaj gwintu do którego jest wkręcony rotametr oraz wysokość belki .

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu