bart84 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 #1 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Witam serdecznie. Proszę o ocenę schematu zamieszczonego poniżej. Mam pytanie czy jeśli instalacja nie będzie pracowała grawitacyjnie to mogę zrezygnować z zaworu różnicowego przy pompie nr 1 ? Czy za pompą 1 również montować zawór zwrotny tak jak za pompą 2 ? Czy przed pompą 2 także montować filtr? Nagrzewnica wodna (25kW) będzie sporadycznie ogrzewała warsztat. Kocioł to Elektromet KWP-25 na ekogroszek. Na schemacie celowo pominąłem zawór bezpieczeństwa i naczynie wzbiorcze żeby schemat był czytelnieszy. Cytuj
bart84 Opublikowano 2 Września 2009 Autor #2 Opublikowano 2 Września 2009 Zapomniałem jeszcze zapytać czy przy pompie 2 też dawać zawór różnicowy? Ta częśc instalacji ma szanse działać grawitacyjnie, chociaż w przypadku nagrzewnicy potrzebny jest dość duży przepływ czynnika, więc na grawitacji to zbitnio ona nie będzie grzała. Czy w obwodzie z nagrzewnicą zastosować zawór 3D ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi