Skocz do zawartości
IGNOROWANY

problem z ogrzewaniem wody użytkowej piec Junkers Cerapur

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam problem z piecem Junkers Cerapur zsb24-5c23. Praktycznie za każdym razem woda w bojlerze podgrzewa się do temperatury powyżej 80 stopni, pomimo zadanej np. 50. Proszę o pomoc.

Edytowane przez eria
Opublikowano

Trzeba sprawdzić ciągłość i rezystancję czujnika grzania CW - typowy objaw jak kocioł grzeje wodę i nie wie kiedy przestać.

Dokręcić połączenia czujnika do kotła oraz sprawdzić ciągłość obwodu i rezystancję  tego czujnika - przydałby się ktoś z miernikiem uniwersalnym elektrycznym i wiedzą elektryczną.

Opublikowano

Możliwe że są zamienione czujniki lub wstawiony czujnik od innego kotła, nawet innego junkersa.

Dlatego potrzebne jest sprawdzenie rezystancji czujnika i porównaniu z wartością katalogową.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie ponownie,

Tak więc był hydraulik, który montował piec i on twierdzi, że tak ma być. Dzięki temu woda się szybko nagrzewa. Jeśli ktoś z Was ma maila na Gmail to mogłabym przesłać filmik na dysk Google, pokazujący jak to podgrzewanie wygląda... I czy faktycznie to jest w porządku.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Jeszcze raz - to normalne , gdyż woda w bojlerze musi być nagrzana szybko, gdyż wtedy nie jest grzany dom i rozchodzi się aby przerwa w ogrzewaniu budynku była jak najkrótsza, wg zaleceń projektowych i firmowych - czas grzania wody w bojlerze nie powinien przekraczać 20-25 minut.

Czas grzania zależy od temp wody grzewczej ( kotła), od pojemności bojlera i od temp do jakiej grzejemy wodę w bojlerze.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy ktoś może mi pomóc? Mam piec cerapur Smart jednofunkcyjny kondensacyjny z oddzielnym zasobnikiem. Gdy grzeje mi wodę, temperatura na piecu dochodzi do 80-85 stopni - piec gaśnie i wyskakuje błąd F9. Bez względu na jaką temperaturę wody nie nastawiłabym, cały czas tak samo dzieje się. Woda w zasobniku jest ledwo ciepła, tyle ile zdąży nagrzać się w czasie narastania temperatury na piecu. Diagnoza serwisanta była że piec gaśnie bo napewno wężownica (10 lat) w zasobniku jest zakamieniona, nie oddaje ciepła i dlatego piec osiąga wysoką temperaturę i gaśnie. Kupiłam nowy zasobnik i nadal jest to samo. Jeśli chodzi o grzanie kaloryferów jest ok. Bardzo proszę o pomoc.

Opublikowano (edytowane)

Przenoszę moją wypowiedz do temu który założyłaś

Edytowane przez Viqud
Opublikowano

Jeśli chcecie żeby piec nie nagrzewał się do tak wysokich temperatur, to ustawić moc grzewczą kotła na cele cwu, jak najbliżej wydajności wężownicy w zbiorniku cwu, akurat w Junkersie łatwo to zrobić. Minimalnie wolniej nagrzewa, ale na co dzień jest to niezauważalne, a kocioł działa z wyższą sprawnością!  Z reguły Junkers jest podłączony do obcych zasobników, które często mają małe wężownice i kocioł osiąga szybko wysoką temp, bo np ZSB ma na cele cwu 29kW.

Uwaga:

Taką rzecz powinien ustawić instalator! Samemu tylko na własną odpowiedzialność i tylko jeśli wiesz co robisz.