Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stalmark eko vegas 18kw

tropek5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Proszę do jakieś rady. W zeszłym roku kupiłem dom na odludziu o łącznej powierzchni około 200m ze strychem. Brak ocieplenia. W styczniu tego roku kupiłem piec stalmark eko vegas 18 kw. Problem polega na tym że jak paliłem na załączonym pidzie to spalanie wahało się na poziomie 25-50kg nawet ekogroszku. Paliłem już ekogroszkiem ekobran złoty ale z uwagi na ilość pobieranego węgla kupiłem stabek. Zszedłem teraz z pida i sam staram się ustawiać ale pojęcia o tym nie mam. Problem w tym że wydaje mi się że mam spieki weglowe ale w popielniku są też tylko lekko odymione kawałki ekogroszku. Poradzi ktoś coś? Czy na tym pidzie spalanie rzędu 50kg na dobe jest normalne? Ustawione 2 domu 21 stopni woda na 46 i temperatura pieca 54stopnie. Jak się nagrzeje to jest ale ciężko mu to idzie. Ktoś podpowie jak ustawić czas spalania przerwy itd? Będę bardzo wdzieczny

Opublikowano

Po 1 wypelnij steone cieplowlasciwe.pl bedziesz miec ogolny poglad na temat domu i instalacji

Spalanie ja mam za wczoraj 25 kg mieszanki wegla ktory ma jakies 22 mj

Dom 200 metrow ocieplony 10 cm styropian, dach welna 15 cm piwnica welna 5 cm czesciowo jakies 1/3.

Wlacz pida

Ustaw na piecu 62 stopnie

Na glowicach ustaw 3 no chyba ze masz zawor 4d albo 3d to temperatura wody za zaworem 40 lub 45 a na glowicach 3,5, jesli nie masz zaworu to zaczyna sie kombinowanie

Pytanie czy masz ochrone powrotu ??? Jesli nie zalewasz kociol zimna woda i kociol podgrzewa wode o ponad 20 stopni u mnie maks 10 totez wplywa na spalanie, mozesz sie poratowac podwyzszajac temp. Cwu no na 50

Jaki masz tam sterownik

A jak masz w ciagu dnia temp. W domu normalne czy sahara

Kaloryfer w lazience zostaw otwart na maksa

Czy uzywasz termostatu pokojowego ???

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Z tego wpisu nie wynika za wiele. Pid ale jakie ustawienia ????? W dwustanowe (ręczne) jaka dawka, jaka przerwa, jaka moc dmuchawy. Druga sprawa ta dmuchawa z hallotronem czy z przepływomierzem tzw turbinka.

Wszystko jest do opanowania tylko trzeba znać parametry. Puki co trudno cokolwiek doradzić.Pozdraeiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.