Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł gazowy + instalacja grzejnikowa

hyden

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem w trakcie  przejścia z ogrzewania domu kotłem węglowym  na ogrzewanie kotłem gazowym 
Chciałbym prosić o pomoc w kilku kwestiach

Dom 130 m2 parter + poddasze, cała instalacja grzejnikowa  panelowe, całość w miedzi 
parter 5 grzejników 
poddasze 4 grzejniki przy obecnej zimie 2 z nich praktycznie zakręcone na termostatach
c.w.u 120 L

1. Wybór Konta, z tego co zwróciło moją uwagę to

Buderus GB072 14kW moc min 3 kW 
 Buderus GB122i-15TH moc min 1.9 kW  nowość brak opinii na forum 
Junkers Bosch Condens GC2300iW moc min 2,0 kW 
moze cos z Valliant ?

Tak naprawdę kocioł 2 i 3 to chyba to samo pod inna nazwa co myślicie ?

2. Jakie sterowanie wybrać do instalacji grzejnikowej.

Sterowanie pokojowe 
Sterowanie pogodowe
Automatyczne głowice termostatyczne 
manualne głowice 

dzieki za pomoc

Opublikowano

Rozumiem ze sterowanie pogodowe umieszczam w salonie i na tej podstawie kocioł reguluje prace? 

Do tego głowice manualne aby wyregulować grzejniki do podobnej temperatury pracy ? 

Opublikowano
31 minut temu, hyden napisał:

Rozumiem ze sterowanie pogodowe umieszczam w salonie

Jak sama nazwa wskazuje "pogodowe", czyli odczytuje temperaturę z zewnątrz wg.ktorej i dobrze dobranej krzywej grzewczej ustala temp.wody dla CO.

Opublikowano
35 minut temu, hyden napisał:

Do tego głowice manualne aby wyregulować grzejniki do podobnej temperatury pracy ? 

Głowicami termostatycznymi ustawiasz odpowiednie temperatury w danych pomieszczeniach - w jednym 20C a w drugim 24C.

Dodatkowo warto przeliczyć czy masz grzejniki dobrane do temperatur ekonomicznych dla kotła kondensacyjnego - to ważne!

Opublikowano

jak najbardziej spełnia i jego obsługa jest bardzo intuicyjna

Opublikowano

jak masz prawie nowy zasobnik to nie widzę sensu dopłacać . Musisz jednak kupić oryginalny czujnik do CWU bo z uniwersalnymi bosch/Junkers nie chcą współpracować. koszt około 250zł jak dobrze poszukasz, w oficjalnych sklepach ceny są powyżej 300zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.