Skocz do zawartości
IGNOROWANY

jaki piec gazowy wybrać

robertnet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Musze wybrać niedługo piec gazowy do mojego nowego domu. Pow użytkowa to 127m2 (parter i poddasze) , wszędzie podłogówka. Ocieplenie, podłoga i ściany- 20cm styropian grafit, okna z dobrym współczynnikiem przenikania (poniżej 0,9) poddasze jeszcze nie zdecydowałem albo wełna 25-30cm albo inny materiał o dobrych parametrach. Nie za bardzo znam się na kotłach gazowych bo wcześniej miałem ekogroszek . CWU planuje grzać grzałką z instalacji PV. Instalator poleca Buderusa GB072 ale sprawdziłem i jego moc min to ok 3kw i wydaje mi się że zbyt duża. 

Jakiej mocy piec polecacie wg powyższych danych, dodam, że instalacje planuję bez sprzegła - 2 rozdzielacze góra i dół oddzielne, max długośc petli 80mb. 

i pytanie poboczne -czy CWU grzane oddzielnie grzałką a nie na gaz to dobra opcja?

Opublikowano
W dniu 20.02.2020 o 16:30, h3nio napisał:

Co do CWU, jak chcesz mieć drożej to może być i grzałka.

a coś więcej - dlaczego tak uważasz? - jeśli miałbym fotovoltaikę to w dłuższej perspektywie wydaje mi się, że bedzie taniej.

Opublikowano
W dniu 20.02.2020 o 12:38, robertnet napisał:

Instalator poleca Buderusa GB072 ale sprawdziłem i jego moc min to ok 3kw i wydaje mi się że zbyt duża. 

To weź bliźniaka spod znaku Junkers czyli Smart 14-5C albo Bosch GC2300.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.