weride Opublikowano 12 Lutego 2020 #1 Opublikowano 12 Lutego 2020 Witam. Panowie mam pewien problem. Dzis monterzy skonczyli mi klasc podlogowke i poszlo pierwsze uruchomienie. Problem taki, ze nie grzeje ani ciepla woda ani nie ma ogrzewania. Tzn na ogrzewaniu grzeje do jakiejs temp ale jak dobije do zadanej to wylaczy i powoli spada a na podlogowke nie podaje. Jak wlacze funkcje ogrzewania to wszystko smiga. Oczywiscie jutro wzywam serwisanta natomiast ciekaw jestem w czym problem.
WojtuNie Opublikowano 12 Lutego 2020 #2 Opublikowano 12 Lutego 2020 Jeszcze raz wszystko od początku. Co znaczy monterzy skończyli kłaść podłogówkę? Piszesz, że nic nie grzeje, potem że grzeje ogrzewanie do wyłączenia, że podłogówka nie grzeje, a po włączeniu funkcji ogrzewania wszystko śmiga???
weride Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor #3 Opublikowano 12 Lutego 2020 Wybaczcie, pisalem na resztkach baterii. Zrobione podlogowe ogrzewanie, powierzchnia 60m2. Zwykly rozdzielacz na 6 sekcji bez zadnych sprzegiel i pomp. Dzis przyszedl czas na montaz kotla. Wybor juz jakis czas temu padl na buderus logamax gb122 24kh. Po odpowietrzeniu ukladu i nabiciu cisnienia wlaczylismy kociol i sprawa wyglada tak ze jak ustawilem temp ogrzewania na 50°C to grzeje do zadanej temp natomiast brak przeplywu w rozdzielaczu. Kociol nie podgrzewa nawet cieplej wody gdy ja wlacze. Natomiast gdy wlacze funkcje kominiarza w tym kotle to podlogowe grzeje jak nalezy. Kociol chodzi bez jakiegokolwiek sterownika. Nie wiem czy buderus przy pierwszym uruchomieniu ma do zmiany cos w menu serwisowym czy jak.
WojtuNie Opublikowano 12 Lutego 2020 #4 Opublikowano 12 Lutego 2020 Odnośnie ustawień kotła nie pomogę, ale w sieci zapewne znajdziesz instrukcję serwisową, może trzeba ustawić moc pompy, a na kominiarzu pracuje na full. Nie za duży ten kocioł na taki metraż, jaką ma moc min. A podłogówka to świeżo wylana?
WojtuNie Opublikowano 12 Lutego 2020 #6 Opublikowano 12 Lutego 2020 Moc w miarę, mało jest kotłów z mniejszą min. A to jedno czy dwu funkcyjny? Ciekawe, że nie grzeje ani Co ani Cwu na normalnym, może taką mają politykę, że dopiero przy 1 uruchomieniu serwisant coś odblokowuje. A jak go uruchamiasz normalnie to rura zasilająca robi się ciepła, czy wcale nie ma obiegu?
weride Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor #7 Opublikowano 12 Lutego 2020 Dwufunkcyjny. Tak, rura zasilajaca jest ciepla. Tez mi sie wydaje, ze przy pierwszym uruchomieniu serwisant pewnie cos zmienia. Jutro z rana bede dzwonil ;)
WojtuNie Opublikowano 12 Lutego 2020 #8 Opublikowano 12 Lutego 2020 Najlepiej, niech zrobi przegląd 0 i uruchomi bo nie wiadomo jak ze spalaniem, żeby potem nie robili problemów z gwarancją.
weride Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor #9 Opublikowano 13 Lutego 2020 Dzis i tak mialem wzywac serwisanta ale z racji tego ze nie chcialem rozliczac sie z wykonawca przed sprawdzeniem instalacji postanowilem piec uruchomic. Dzieki za zainteresowaniem sie tematem. Pozdrowki
WojtuNie Opublikowano 13 Lutego 2020 #10 Opublikowano 13 Lutego 2020 Rozumiem i czekamy na info. A jeszcze tak od siebie, to patrz mu na ręce co i jak robi (wiem nie lubią tego, ale za to mają płacone). Uruchomienie ma być zrobione z analizatorem i wydruk do tego dołączony do protokołu. Termet całą procedurę ma opisaną w serwisówce co ma być zrobione.
weride Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor #11 Opublikowano 13 Lutego 2020 Ok, sytuacja opanowana. Nie podlaczylem zadnego sterownika do kotla, a akurat buderus fabrycznie nie ma zadnego mostka. Natomiast co warte uwagi, to sytuacja gdy przyjechal serwisant, zalozyo mostek kociol zaczal normalnie grzac ale nie podgrzewal cieplej wody. Troche czasu u mnie spedzil ale nie poradzil sobie, wrocil na koniec swojej dniowki, zaczal rozkrecac kociol i okazalo sie, ze wtyczka od czujnika temperatury byla odpieta. Serwisant stwierdzil, ze przy skladaniu po prostu ktos zwyczajnie zapomnial. stwierdzil, ze pierwszy raz z taka sytuacja sie spotkal. Najbardziej natomiast zdziwil go fakt, ze kociol nie pokazywal zadnego bledu :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.